Linkovi

Dinkić najavio mere za oporavak ekonomije


Ministar finansija i privrede Srbije Mladjan Dinkic sastao se sa predstavnicima kompanija u Srbiji koje su najveci izvoznici
Ministar finansija i privrede Srbije Mladjan Dinkic sastao se sa predstavnicima kompanija u Srbiji koje su najveci izvoznici

Posle razgovora sa najvećim srpskim izvoznicima Dinkić je najavio niz novih mera vlade koje imaju za cilj pokretanje industrijske i poljoprivredne proizvodnje

Današnji razgovor za najvećim srpskim izvoznicima ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić iskoristio je da najavi mere koje je Vlada pripremila za oporavak privrede i javnih finansija Srbije.

Od 1. oktobra biće smanjene maksimalne plate u državnoj upravi, najavio je danas ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić i objasnio da se uglavnom radi o platama u agencijama, fondovima i sličnim institucijama u kojima su zarade bile daleko iznad nivoa ostalih zarada u državnoj upravi. Posle razgovora sa najvećim srpskim izvoznicima Dinkić je najavio niz novih mera vlade koje imaju za cilj pokretanje industrijske i poljoprivredne proizvodnje, a jedna od njih je obezbeđivanje sredstava za povećanje likvidnosti privrede:

“Želimo da upumpamo u narednom periodu oko milijardu evra u privredu kroz program subvencioniranih kredita za likvidnost. Do kraja ove godine procenjujemo da bi moglo da uđe oko 300 miliona, a ostatak u narednoj godini”, poručuje ministar Dinkić.

“Subvencionisani krediti – odlična stvar. Daće nam šansu da se bar malo približimo konkurenciji sa cenom kapitala. Da smo ravnopravni sa njima”, kaže Ninko Tešić, direktor kompanije Impol.

Ministar privrede i finansija je najavio da će vlada danas ukinuti obavezu posedovanja fiskalnih kasa za zanatlije, a u pripremi su mere za rasterećenje privrede kroz ukidanje raznih nameta:

“Ministarstvo privrede i finansija već je pripremilo predloge zakona kojima bi trebalo da se u septembru, sa primenom od 1. oktobra ukinu brojni parafiskalni nameti koje danas privreda plaća. 104 parafiskalna nameta ćemo ukinuti već od 1. oktobra, a onda ćemo da vidimo da li je to dovoljno i pokušati da vidimo da li ima još nekih koje treba ukinuti."

Dinkić je poručio i da je obezbedjeno dovoljno novca za finansiranje javnog duga i budžetskog deficita. Po njegovim rečima od 2013-te će se ići na drastično smanjenje budžetskog deficita, jer je ova godina, kaže Dinkić izgubljena za budžet. Zatečeni nivo budžetskog deficita Srbije 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, a kako je rekao Dinkić cilj je da do kraja godine bude smanjen na 6,5 odsto, a u 2013. godini na nešto ispod četiri odsto.
XS
SM
MD
LG