Linkovi

Šoškić najavljuje pad inflacije


Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić se obraća novinarima na današnjoj konferenciji.
Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić se obraća novinarima na današnjoj konferenciji.

Dinar je od početka godine nominalno ojačao za 7,4 odsto u odnosu na evro, ali to je, kako je objasnio guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, pre svega posledica veliko interesovanja stranih investitora za kupovinu državnih zapisa.

Vrh inflacije u 2011-toj je iza Srbije, poručio je danas guverener Narodne banke Srbije Dejan Šoškić i najavio da se narednih meseci, usled stabilizacije cena hrane i preduzetih mera monetarne politike, može očekivati pad inflacije. Po rečima guvernera o tome najbolje govore cifre - godišnja inflacija u Srbiji je u maju smanjena na 13,4 odsto, sa 14,7 odsto koliko je iznosila u aprilu:

"To je u skladu sa našim projekcijama koje smo i ranije davali i o kojima ste slušali u Izveštaju o inflaciji – da mi očekujemo da će inflacija narednih meseci ići dole. Očekujemo da će se to posebno intenzivirati tokom letnjih meseci i verujemo da idemo u narednom periodu ubrzano ka inflacionom cilju."

Guverner je istakao da su regulisane cene pod ingerencijom države, zaključno sa prošlim mesecom dostigle dozvoljeni limit za celu 2011. godinu od devet odsto. A po proceni centralne banke u trećem kvartalu biće dostignut bruto domaći proizvod pre izbijanje svetske ekonomske krize, i kako je rekao Šoškić, Srbija će na kraju godine imati rast od oko tri odsto:

"To jeste dobra vest, ali ni izbliza nije zadovoljavajući nivo. Mi moramo težiti ubrzanju privredne aktivnosti u narednom periodu. To je sasvim jasno."

Centralna banka je podigla stopu učešća za stambene kredite građana sa 10 na 20 odsto, što će, po rečima Šoškića, uticati na održanje stabilnosti finansijskog sektora. Međutim, na današnjem sastanku predstavnika Vlade i Narodne banke nije postignut dogovor prihvatljivom modelu stambenog kreditiranja, s obzirom da Vlada smatra da će odluka Narodne banke negativno uticati na građane Srbije i oslabljeni građevinski sektor.

XS
SM
MD
LG