Linkovi

Šoškić: Novi aranžman sa MMF-om


Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić na konferenciji za novinare
Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić na konferenciji za novinare

U okviru nedavno završenog aranžmana sa MMF-om, vrednog ukupno 2,87 milijardi evra, Srbija je do sada povukla 1,48 milijardi. Kako je danas najavio guverner Narodne banke Srbija će uskoro najverovatnije sklopiti novi ugovor sa ovom međunarodnom monetarnom institucijom, ali ovoga puta biće to aranžman iz predostrožnosti, kaže Dejan Šoškić.

Guverner Dejan Šoškić najavio je danas da bi Srbija već sredinom godine mogla da ima novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. Na konferenciji za novinare on je podsetio da je stav centralne banke da bi to trebalo da bude aranžman iz predostrožnosti na dve godine, koji bi omogućio da Srbija preduzme odlučne korake napred u pravcu strukturnih reformi:

"Od strane vlade smo čuli da premijer ima slična gledanja na to pitanje, imamo uveravanja od MMF-a da onoga trenutka kada zvanično Srbija aplicira, da će oni vrlo brzo i ozbiljno uzeti u razmatranje naš zahtev za novi aranžman."

Govoreći o monetarnim i ekonomskim kretanjima, guverner je rekao i da je inflacija u prva tri meseca ove godine iznad očekivanja Narodne banke. U prvom kvartalu 2011-te inflacija će dostići 5,5 odsto, a rast cena hrane i dalje najznačajnija komponenta u inflaciji, što je po rečima guvernera Dejana Šoškića zabrinjavajuće jer je Srbija tradicionalno zemlja koja proizvodi više hrane nego što je potrebno za potrošnju stanovništva:

"Očekujemo da će glavna tendencija iz naše projekcije inflacije ostati ista. Drugim rečima da će se nakon dostizanja vrhunca i najvišeg nivoa inflacije posmatrano godinu na godinu vrlo brzo inflacija početi da se kreće naniže ka inflacionom cilju."

Šoškić je ukazao da je rast cena pod kontrolom države od januara do marta bio 4,7 odsto, a kada se uračuna i poskupljenje struje 7,5 odsto, što znači da je država već potrošila planirani rast regulisanih cena za čitavu godinu, od sedam odsto.

XS
SM
MD
LG