Linkovi

Cvetković najavljuje program podrške izvozu


Premijer Srbije Mirko Cvetković govori na otvaranju o konferencije o pospešivanju izvoza srpskih firmi, u hotelu Hajat u Beogradu, 25. marta 2011.
Premijer Srbije Mirko Cvetković govori na otvaranju o konferencije o pospešivanju izvoza srpskih firmi, u hotelu Hajat u Beogradu, 25. marta 2011.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je cilj Srbije da dugoročno ostvari stope rasta izvoza od 10 odsto, i da u 2020. godini kroz godišnji privredni rast od blizu šest odsto duplira sadašnji nivo bruto domaćeg proizvoda.

Premijer je najavio da će vlada ubrzo predstaviti program podrške izvoza za mala i srednja preduzeća, a razvojna banka će, po njegovim rečima, biti osnovana na jesen. Na konferenciji o pospešivanju izvoza premijer je rekao da najnoviji podaci pokazuju da je u 2010-toj izvoz porastao 24 odsto, dok uvoz je rastao po stopi manjoj od 10 odsto, tako da je pokrivenost uvoza izvozom bila nešto ispod 60 odsto.

“Stopa rasta, ako se gleda stopa a ne apsolutne vrednosti izvoza je gotovo 2,5 puta veća od stope rasta uvoza. I to govori o nekoj preorijentaciji koja, možda kada se gledaju cifre deluje dramatično, ali meni se čini da do nje tek treba da dođe”, ističe Cvetković.

Premijer je najavio da će vlada nastaviti da radi na smanjenju javne potrošnje, kao i da će zajedno sa Narodnom bankom raditi na stvaranju predvidive monetarne i fiskalne politike, kako bi se sačuvala makroeko-nomska stabilnost.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin založio za strukturno prilagođavanje industrije radi povećanja konkurentnosti industrije koja je sada visoko uvozno zavisna:

U geografskoj strukturi, u proseku više od 50 odsto našeg izvoza se realizuje na tržištu zemalja EU. Nažalost, sa njima beležimo i gotovo najveći spoljnotrgovinski deficit”, kaže Bugarin.

A kako je još rekao premijer, razvoj putne i železničke infrastruk-ture ostaje prioritet vlade, radiće se i na modernizaciji tržišta rada, kao i na eliminisanju adminstrativnih prepreka i reformi javnog sektora.


XS
SM
MD
LG