Linkovi

Tadić na promociji Fijata


Predsednik Srbije Boris Tadić se obraća prisutnima na Medjunarodnom sajmu automobila u Ženevi gde je danas predstavljen novi model Fijata 500 L koji će se proizvoditi u kragujevačkoj fabrici.
Predsednik Srbije Boris Tadić se obraća prisutnima na Medjunarodnom sajmu automobila u Ženevi gde je danas predstavljen novi model Fijata 500 L koji će se proizvoditi u kragujevačkoj fabrici.

Predsednik Srbije Boris Tadić u Ženevi prisustvovao predstavljanju kragujevačkog Fijata 500L, dok je premijer Srbije Mirko Cvetković najavio nove mere štednje.

Novi Fijat “500 L”, koji će se proizvoditi u Kragujevcu, premijerno je predstavljen danas na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, a kako je tom prilikom ocenio predsednik Srbije Boris Tadić, ovaj automobil promoviše ne samo Fijat, već i Srbiju.

Tadić, koji je zajedno sa generalnim direktorom kompanije Fijat-Krajsler Serđom Markionijem prisustvovao predstavljanju novog modela, je istakao da je Srbija novi-stari proizvodjač automobila na svetskoj mapi i da se na neki način vraća “fići” i projektu jugo-Amerika, s obzirom da će se Fijat “500 L” izvoziti i u Ameriku. Tadić je najavio da se prvi efekti proizvodnje fijata “500 L” mogu očekivati početkom sledeće godine, kao i da bi sa 10 ovakvih investicija Srbija bila drugačija zemlja:

"To je oko 1,5 milijardu evra bruto proizvoda više. A to 1,5 milijardu evra direktno u izvoz, a izvoz je, pored veoma niskog bruto-društvenog proizvoda najveća slabost srpske ekonomije. U tom smislu Srbija dobija dve ogromne činjenice koje poboljšavaju kvalitet i preformanse naše ekonomije."

A na Kopaniku je danas počeo Biznis forum, na kome je premijer poručio da će plate, penzije i socijalna davanja u 2012-toj biti isplaćivane kako je i planirano. Cvetković najavio i nove mere štednje koje Vlada priprema radi održavanja nivoa budžetskog deficita:

"Mi želimo da vodimo politiku kojom bismo izašli u susret našim dogovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom, a to je da se apsolutno pridržavamo nivoa deficita koji je dogovoren, bez obzira na stanje prihoda."

Kao jedan gostiju biznis foruma, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je rekao da Srbija treba treba da ostvari dalji napredak u dijalogu sa Prištinom do oktobra, kada Evropska komisija izlazi sa novim izveštajem o napretku. Ambasador Nemačke Volfram Mas je poručio da kao i svaka druga zemlja u trci za investitorima, i Srbija mora da se predstavi na atraktivniji način:

"Ako investitori dodju ovde i steknu utisak da su ovde nepredvidivi uslovi i okviri poslovanja, oni će dva puta da razmisle i da odu na drugo mesto. I to su stvari zbog kojih treba da iskoristite momentum prošlonedeljne odluke i unapredite ove stvari".

A u Beogradu, na tribini o predpristupnim fondovima EU, šefica Kancelarije za evropske integracije Milica Delević je je podsetila da je Srbija, od početka tranzicije, od EU dobila oko 3,5 milijarde evra, kroz predpristupne fondove i donacije pojedinih država:

"Da smo zemlja članica EU, kao što je recimo Bugarska – po površini i broju stanovnika uporediva sa Srbijom, ona je samo za budžetski period 2007-2013 dobila sedam milijardi evra iz strukturnih fondova."

Novac koji će se povećavati kako se budemo približavali EU samo je dodatna motivacija da menjamo način na koji funkcioniše društvo u Srbiji", ocenila je Delević.

XS
SM
MD
LG