Linkovi

Ekonomski problemi i u 2011.


Ekonomisti Mladjan Kovačević, Miloje Kanjevac i Saša Djogović govore o kretanjima u privredi Srbije na današnjoj konferenciji za novinare u Institutu za trzišna istraživanja u Beogradu
Ekonomisti Mladjan Kovačević, Miloje Kanjevac i Saša Djogović govore o kretanjima u privredi Srbije na današnjoj konferenciji za novinare u Institutu za trzišna istraživanja u Beogradu

Inflacija će u 2011-toj biti veća od projektovane, privreda će i dalje teško da posluje, a i u ovoj godini problem će biti nedostatak investicija bez kojih, po oceni ekonomista, nema ni privrednog razvoja Srbije. Na drugoj strani, vlasti očekuju tri milijarde evra investicija - u šta se verovatno ubraja i prodaja Telekoma.

Ekonomisti u Srbiji slažu se u oceni da će u 2011-toj biti teško, gotovo nemoguće održati inflaciju u planiranim okvirima od šest odsto. U Institutu za istraživanje tržišta računaju na makar osam odsto dok su, na današnjem predstavljanju časopisa “Makroekonomske analize i trendovi” iznete procene da bi i u ovoj godini iflacija mogla da bude dvocifrena:

"Inflacija će u ovoj godini biti neuporidivo veća od planiranih šest odsto i iznosiće oko 10,5 odsto."

Urednik časopisa MAT kaže da je Srbija ušla u 2011-tu sa privrednim tendencijama koje su u suprotnosti sa novim modelom ekonomskog razvoja, koji je premijer Srbije promovisao u 2010-toj. Postkrizni model ekonoskog rasta doveden je u pitanje zbog novog zaduživanja, jačanja pritisaka na potrošnju, ali pre svega zbog slabog priliva investicija, kaže Stamenković.

Za razliku od ekonomista koji očekuju dalji pad ulaganja u Srbiju, ministar trgovine Srbije Slobodan Milosavljević danas je najavio nove investicije u ovoj godini:

"Mi očekujemo oko tri milijarde evra investicija i upravo ta količina svežeg novca, praktično evra, deviza, bi trebalo da stimulativno, u smislu smirivanja deluje i na vrednost naše valute."

I dok Stojan Stamenković ocenjuje da će najveći rizik u ovoj godini, kao i do sada biti udovoljavanje sklonosti ka potrošnji u predizbornom periodu, istraživanje koje je danas predstavljeno u IZIT-u pokazuje i na opasnost od daljeg povećanja siromaštva u Srbiji:

"Prosečno, a ono je nažalost tročlano domaćinstvo u Srbiji, blizu 56 odsto svojih prihoda usmerava na osnovnih egzistencijalnih potreba – a to su troškovi hrane i režijski izdaci. Samo na hranu i bezalkoholna pića odlazi 41 odsto novčanih sredstava, što je daleko iznad proseka razvijenih zemalja EU. U tim zemljama je negde 15 do 16 odsto sredstava odlazi na izdatke za hranu", naveo je ekonomista Saša Đogović.

Đogović je ocenio i da će nelikvidnost srpske privrede biti produbljena tokom 2011, zbog problema u finansiranju poslovanja, a problem će biti i izmirivanje preuzetih kredita – kako preduzeća prema poslovnim bankama, tako i države prema međunarodnim finansijskim kreditorima.

XS
SM
MD
LG