Linkovi

Okrugli sto o stanju srpske privrede


U Beogradu održan okrugli sto u organizaciji Američke privredne komore, gde je zaključeno da će se rezultati ekonomskih reformi, koje bi trebalo da se sprovedu iduće godine, videti 2015. godine.

Na okruglom stolu koji je danas održan u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji, predstavljeni su rezultati ankete među kompanijama, članicama AmChama, po kojima je za povećanje zaposlenosti ključna promena radnog zakonodavstva. Šta o tome misle ministri privrede i finansija?

Sprovođenje dubinskih reformi u Srbiji iduće godine je uslov da u 2015. godini počne da se oseća boljitak, poručili su danas ministri privrede i finansija Saša Radulović i Lazar Krstić učestvujući u radu okruglog stola koji je u Beogradu organizovala Američka privredna komora u Srbiji.

Rezultati danas predstavljenog istraživanja, koje je tokom oktobra i novembra sprovedeno među članicama AmChama, pokazuju da privrednici smatraju da put do većeg zapošljavanja vodi kroz reforme radnih odnosa, povećanje likvidnosti i stabilizaciju makroekonomskog okruženja.

Sličan stav izneo je i ministar privrede – relaksacija Zakona o radu, zakona o privatizaciji i stečaju po standardima EU dovešće do rasta zapošljavanja, smatra Saša Radulović:

"To je kritičan zakon. Ne samo za rast i zapošljavanje, nego i za uspešan završetak privatizacije. I po ovoj anketi se jasno vidi gde je fokus poslodavaca da bi dobili više ljudi, više investitora da učestvuju u privatizaciji. Čitavo poslovno okruženje je važno, a na prva dva mesta su Zakon o radu i Zakon o planiranju i izgradnji."

Kako je poručio ministar finansija, Lazar Krstić – od dinamike sprovođenja planiranih mera zavisu hoće li Srbija krajem 2014. imati drugačiji privredni ambijent. Po njegovim rečima u poslednja tri meseca su sprovedene pripreme za sveobuhvatnije strukturne reforme, i prvih sto dana od rekonstrukcije vlade bilo je posvećeno izradi sistemskih zakona, merama za suzbijanje sive ekonomije, i planiranju rešavanja problema preduzeća u restrukturiranju.

"Sa dinamikom sa kojom smo krenuli i ne odstupanjem od ciljeva koje smo sebi postavili, sa doslednošću i izjavama i nacrtima koje smo izneli još u početku čitave priče sa kojom nastavljamo, ja duboko verujem da već krajem 2014. godine možemo da operišemo u jednom potpuno drugačijem privrednom ambijentu", rekao je Krstić.

Šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport je ocenio da je Srbija utvrdila ključne izazove u reformi pravosuđa, uz konstataciju da su za Brisel vrlo važni nezavisnost sudova i zaštita od korupcije.

Po oceni ministra pravde Nikole Selakovića osnovni uzroci sporog rešavanja radnih sporova su neodgovarajuća sudska struktura i loše rukovođenje pravosuđem. On je najavio da će biti pojačana disciplina rada u sudovima i vođenju postupka, kao i da će se raditi na ujednačavanju sudske prakse.
XS
SM
MD
LG