Linkovi

Zemljotres pogodio Srbiju


U zemljotresu, najjačem koji je pogodio Srbiju u poslednjih deset godina, pričinjena je znatna materijalna šteta
U zemljotresu, najjačem koji je pogodio Srbiju u poslednjih deset godina, pričinjena je znatna materijalna šteta

Zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je noćas Kraljevo i okolinu. U nizu manjih zemljotresa koji su se kasnije dogodili, najjači je iznosio 3,2 jedinice po Rihterovoj skali. Tokom noći i dana seizmički je bilo aktivno u čitavom regionu i potresi su se dogodili i u Turskoj, Sarajevu, Zagrebu, Mostaru. Seizmolozi kažu da su mogući i novi manji potresi.

Prvi bilans nakon zemljotresa koji je noćas pogodio Kraljevo i okolinu ne zvuči ohrabrujuće. Dve osobe, bračni par Natalija i Siniša Stašić iz Grdice, su poginuli, više od 50 ljudi je povređeno, dok su brojni objekti i kuće oštećeni, zbog čega su mnogi žitelji, pre svega sela u okolini Kraljeva, ostali bez krova nad glavom.

Nakon najvećeg zemljotresa koji je pogodio Srbiju u posednjih deset godina, u Kraljevu postoje problemi u snabdevanju vodom i strujom, a vlada je najavila prvu pomoć od šest miliona dinara. Građani Kraljeva i okoline koji su jutro dočekali uglavnom na ulicama kažu da je ovo bila duga i teška noć.

Predsednik Srbije Boris Tadić posetio je poslepodne područje pogođeno zemljotresom i tom prilikom se pre svega zahvalio građanima, koji su i pored straha i uznemirenja pokazali solidarsnosti posle ove nesreće. I politička vođstva stranaka u Kraljevu, su po rečima Tadića, politiku gurnula u stranu i angažovali se u pomoći građanima:

"Treba pokazati tu dobru stranu politike, našu sposobnost da pomognemo ljudima da što pre obnovimo crepove po kućama. Robne rezerve su intervenisale i imamo dovoljno građevinskog materijala. Da se angažuju svi koji imaju svoju odgovornost i nadležnost da se građani pokrenu, institucije pokrenu. Da ove, na sreću lepe dane, vremenski lepe, a nepovoljne zbog zemljotresa, iskoristimo da što pre popravimo kuće."

Pogođeno područje posetio je i premijer Mirko Cvetković, koji je ocenio da na licu mesta sve izgleda mnogo strašnije i lošije nego što to novinski izveštaji mogu da prikažu. Premijer je obećao da će Vlada pomoći, kako kratkoročno, to jest odmah, ali i nakon što se napravi presek oštećenja i potrebnih sredstava:

"Takođe, za potrebe narodnih kuhinja, pošto će biti potrebno obezbediti ishranu za to stanovništvo. Preko Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu obezbedićemo još dodatnih milion dinara. I osim te kratkoročne finansijske pomoći, imamo otprilike informacije o mogućnostima da pomognemo, što se kaže–u naturi."

Cvetković je rekao da vlada ima pripremljen građevinski materijal, krevete, stolice, garderobu i obećao da će to biti isporučeno u dogovoru sa kriznim štabom u Kraljevu. A predsednik vladine komisije za elementarne nepogode Oliver Dulić je poručio da će pre zime biti završene najhitnije popravke štete i da građani ne bi trebalo da brinu, jer će im država pomoći.

U Kraljevu i okolini počelo je raščišćavanje ruševina prouzrokovanih u zemljotresu jačine 5,4 stepena Rihterove skale. Nadležni u gradu i Republici su pozvali građane da ne podležu panici i da pomognu u raščišćavanju i normalizaciji života u gradu.

XS
SM
MD
LG