Linkovi

Dostavljena dokumentacija za Divjaka


Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević na konferenciji za novinare u Beogradu
Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević na konferenciji za novinare u Beogradu

Pozle svega što se poslednjih dana dogodilo oko slučaja hapšenja bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je danas poručio da je radio po zakonu, ali da mogu da ga smene ukoliko je prepreka evropskim integracijama Srbije.

Srpski tužilac za ratne zločine izjavio je danas da je dostavio dokumentaciju za izručenje bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka Srbiji, Ministarstvu pravde, kao nadležnom za podnošenje zahteva za ekstradiciju.

Na konferenciji za novinare Vladimir Vukčević je rekao da smatra da postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da je i on učestvovao u izvršenju zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine. Postavljajući pitanje zbog čega ovaj slučaj ni posle 19 godina nije istražen, Vukčević je poručio da, bez obzira na pritiske i kritike koje čuje, neće da trguje mrtvim glavama:

"Još 2009. godine sam mom kolegi iz Bosne Miloradu Barašaninu nudio potpisivanje sporazuma o ustupanju dokaza. 2009. godine raspisana je poternica za Jovanom Divjakom. Da je tada potpisan sporazum imali bismo pravni okvir prebacivanja ovog predmeta pravosuđu BiH. Da je sporazum potpisan ne bismo u ovom obliku imali slučajeva Ganić, Divjak, a i slučaj “tuzlanske kolone” bi izgladao drugačije."

Tužičac Vukčević je precizirao da na njega pritiske ne vrše državni organi, već mediji i nevladine organizacije preko medija:

"Bez obzira na odluku Austrije i političke izjave koje stižu, ja postupam isključivo po zakonu. Ako sam svojim zakonitim postupanjem prepreka i problem na putu evropskih integracija – neka me smene."

Na kraju, Vukčević je poručio da će se, ukoliko Divjak ipak bude izručen Srbiji, saglasiti da se brani sa slobode do okončanja istrage koja se vodi protiv njega pred srpskim pravosuđem.

XS
SM
MD
LG