Linkovi

Jeremić: Opasnosti zastoja u proširenju


Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić na skupu o budućnosti srpske diplomatije
Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić na skupu o budućnosti srpske diplomatije

U pomeranju centra moći sa zapada na istok i multipolarizacije sveta, srpskoj diplomatiji je neophodna strategija koja će odgovoriti na aktuelne izazove i najefektnije ostvariti ciljeve njene politike, poručeno je sa današnje panel diskusije o budućnosti srpske diplomatije. Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocenio je da vakum u procesu proširenja EU može da ojača neevropske elemente i zakomplikuje sadašnji proces evrointegracija.

Uz ocenu da Evropsku uniju danas trese najveća kriza u njenoj istoriji koja, iako je ekonomska, ima i političke posledice, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je istakao da Srbija i pored pomeranja centra moći sa zapada na istok mora biti svesna svog evropskog okruženja i perspektive.

Srbiji je, za dalji put, potreban visok stepen saglasnosti celog društva, rekao je Jeremić na panel diskusiji o budućnosti srpske diplomatije i dodao da kada je reč o krizi u procesu proširenja, fenomen vakuuma i praznog prostora retko postoji u međunarodnim odnosima:

"Ukoliko se stvori vakuum u evropskom procesu, politička jednačina u zemljama Zapadnog Balkana postaće daleko komplikovanija. U taj prazan prostor će početi da ulaze i elementi koje ne možemo nazvati evropskim."

Kako je rekao analitičar Đorđe Vukadinović predstavljajući predlog strategije “Istočne perspektive”, Srbiji ne sme da se ponovi 1989-ta, kada je previdela pad Berlinskog zida, što je, po njegovoj oceni proizvelo brojne negativne posledice po zemlju:

"Dešava se pred našim očima jedna nova značajna dalekosežna tektonska promena – to je pad jednog drugog zida, Vol strita. I ta promena takođe preti opasnost da ne bude pravilna sagledana od strane naše sadašnje političke i intelektualne elite."

Na skupu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, profesor Fakulteta političkih nauka Vladimir Pavićević je ocenio da su evroatlanske integracije najbolji ekonomski i politički okvir za rešavanje tranzicionih problema u Srbiji. Punopravno članstvo u NATO je, posle Evropske unije, drugi spoljnopoiltički prioritet Srbije, smatra Pavićević uz obrazloženje da je to u vrednosnom i bezbednosnom pogledu najbolja opcija.

XS
SM
MD
LG