Linkovi

Ključan napredak u dijalogu


Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar za evropske poslove Danske Nikolaj Vamen su se sastali danas u Predsedništvu Srbije

Danski ministar za evropska pitanja Nikolaj Vamen izjavio je tokom današnje posete Beogradu da je prioritet Danske kao predsedavajuće zemlje EU da omogući da se, istovremeno sa rešavanjem ekonomskih problema, nastavi procec evropske integracije zemalja zapadnog Balkana.

Srpska delegacija odlazi na sutrašnje pregovore sa Prištinom u Brisel sa namerom da se postigne dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova na osnovu asimetričnog modela, izjavio šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović. Posle današnjeg razgovora sa danskim ministrom za evropska pitanja Nikolajem Vamenom, Stefanović je rekao da pozivanje na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenje Međunarodnog suda pravde mogu biti dobra osnova za dogovor dve strane, ali bez pominjanja deklaracije o nezavisnosti Kosova:

"Pred nama će biti teški pregovori, koji, mi se nadamo, mogu doneti obostrano prihvatljiv rezultat za regionalno predstavljanje Prištine koje će biti asimetrično i u skladu sa Rezolucijom 1244. Zato što ta rezolucija daje suštinu asimetriji, to jest nejednakosti delegacije Prištine u odnosu na delegacije nazavisnih država."

Tokom današnjeg boravka u Beogradu, danski ministar za evropska pitanja se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a posle susreta sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem Nikolaj Vamen je istakao da od poteza koje Srbija preduzme u narednih nekoliko dana kako bi ostvarila napredak u dijalogu s Prištinom, zavisi i da li će dobiti status kandidata za EU. Danski ministar je istakao da je veoma važno da i Beograd i Priština učine sve što je neophodno da postignu kompromis na konstruktivan način:

"Sada je vreme da se učine neophodni koraci da bi se postigla saglasnost i razumevanje. Nadam se da ćemo moći da damo status kandidata Srbiji na sastanku Saveta EU u martu, ali još treba razgovarati i još ne znamo rezultat tih razgovora. Nadam se da ćemo u narednim danima videti napredak i da će biti moguće za Srbiju da dobije status kandidata."

Srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić je potvrdio da će progres u dijalogu sa Prištinom biti ključni element u odluci evropskih vlada o statusu kandidata Srbije i dodao da se stav Srbije u pregovorima neće promeniti. Po njegovoj oceni, Srbija je sada bliža pozitivnoj odluci Brisela nego u decembru, ali, smatra Jeremić, ovo je momenat u kome nikako ne treba prejudicirati ishod.

XS
SM
MD
LG