Linkovi

Kipar: Što brži početak pristupnih pregovora


Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić i kiparska ministarka spoljnih poslova Erato Kozaku Markulis na sastanku u Beogradu
Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić i kiparska ministarka spoljnih poslova Erato Kozaku Markulis na sastanku u Beogradu

Ministarka spoljnih poslova Kipra Erato Kozaku Markulis ističe da bi Nikozija želela da Srbija do kraja godine otpočne pregovore o pristupanju EU.

Prvu zvaničnu posetu od kako je Kipar preuzeo predsedavanje Savetom EU, ministarka spoljnih poslova ove zemlje Erato Kozaku Markulis ostvarila je danas u Beogradu, gde je sagovornicima poslala poruku da bi Nikozija želela da Srbija otpočne pregovore sa EU o pristupanju do kraja godine.

Posetu kiparske šefice diplomatije Erato Kozaku Markulis Beogradu, njen domaćin, srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić iskoristio je kao priliku da najavi da
tokom njegovog predstojećeg jednogodipšnjeg predsedavanja Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija nema šanse da uspe pokušaj Kosova da aplicira za članstvo u UN.
Posle susreta sa Markulis, Jeremić je najavu da bi Kosovo moglo da podnese zahtev za prijem u UN ocenio kao akt besmislene provokacije:

Ja se nadam da do toga neće doći. Ali, dok god Srbija predsedava Ujedinjenim nacijama – to je godinu dana, to bi moglo da se desi samo preko mene mrtvog. Ali, Savet bezbednosti je taj koji donosi ključnu odluku kada je reč o članstvu, prijemu u Organizaciju Ujedinjenih nacija.”

Kipar je, inače preuzeo predsedavanje Evropskom unijom 1. jula, i kako je rekla ministarka spoljnih poslova te zemlje, Nikozija bi želela da Srbija do kraja godine otpočne pregovore o pristupanju Uniji. Govoreći o Kosovu, Markulis je podsetila da je Kipar jedna od pet država EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, a taj svoj stav Nikozija je, po njenim rečima, iznela i u EU pre preuzimanja predsedavanja:

"Mi ćemo predsedavati Savetom EU na objektivan i neutralan način, u pokušaju da nađemo konsenzus između zemalja članica EU. Tako su stvari uredjene u EU. Mi se dogovaramo konsenzusom, i naravno tamo gde nemamo konsenzus, pokušavamo da nađemo kompromisno rešenje."

A ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik je danas poručila da očekuje da će Sjedinjene Države i u novoj vladi vrlo brzo naći nove partnere sa kojima će sarađivati, koji će biti energični kao i prethodni. Juče potpisani koalicioni sporazum između partija koje će činiti novu Vladu Srbije važan korak za budućnost Srbije, rekla je Vorlik:

"Oni su se obavezali da će nastaviti rad evropskim integracijama Srbije, da će nastaviti dalje unapređenje dobrosussedskih odnosa sa svim susedima Srbije, uključujući i Kosovo. Kao i da će nastaviti reforme i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala."

Koliko oni budu uspešni na ostvarenju tih ciljeva, koje su sami sebi postavili - toliko će i Vlada SAD biti raspoložena za saradnju sa novom Vladom Srbije, poručila je ambasadorka SAD u Srbiji.
XS
SM
MD
LG