Linkovi

Dogovor o zajedničkom nastupu


Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Slovenije Borut Pahor na sastanku kod Smedereva
Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Slovenije Borut Pahor na sastanku kod Smedereva

Posle sastanka u Ptuju, domaćin ovogodišnjeg trilateralnog neformalnog sastanka čelnika Srbije, Hrvatske i Slovenije bio je srpski predsednik Boris Tadić. Premijere Hrvatske i Slovenije Jadranku Kosor i Boruta Pahora Tadić je dočekao u vili kod Smedereva, nekadašnjoj rezidenciji dinastije Obrenović. Sastanak je protekao u dobroj atmosferi, a lideri tri zemlje su dogovorili dalju saradnju, kako na planu evropskih integracija, tako i u ekonomiji.

Predsednik Srbije Boris Tadić i njegovi gosti – premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor podržali su danas, na sastanku u Vili “Zlatni breg” kod Smedereva integraciju regiona u EU i istakli opredeljenje da u najskorije vreme reše otvorena pitanja tri zemlje. Na skupu koji je održan u nekadašnjoj rezidenciji dinastije Obrenović, zvaničnici tri zemlje su dogovorili jačanje ekonomske saradnje kao i zajednički nastup na trećim tržištima.

Po mišljenju srpskog predsednika odnosi tri države konstantno idu uzlaznom putanjom, a kako je rekao Tadić Hrvatska i Srbija se suočavaju i sa problemima optužnica protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine. Od optužnica se ne sme odustajati, ali dve zemlje treba da sarađuju na njihovoj reviziji, smatra Tadić:

"Svi koji su odgovorni za ratne zločine treba da odgovaraju i nikada od optužnica za ratne zločine ne možemo odustajati. Zato što je to zahtev porodica žrtava, zato što je to zahtev onih koji se i danas suočavaju sa problemom nestalih. To je i naš civilizacijski imperativ i to je zajednička vrednost koju delimo i mi ćemo nastaviti sa sarađujemo u ovoj oblasti. Ono što je veoma dobro je da je srpsko Ministarstvo pravde najavilo reviziju svih poternica koje je Srbija raspisala za osumnjičenima za ratne zločine."

Kosor i Tadić na konferenciji za novinare nakon susreta
Kosor i Tadić na konferenciji za novinare nakon susreta

O uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde danas nije razgovarano, a kako je rekao Tadić to je pitanje o kojem dogovor treba da postignu vlade dve zemlje. Po rečima Jadranke Kosor hrvatska vlada nije razmatrala ovaj problem, jer je, kako je rekla, pre toga potrebno rešiti "nulta pitanja" nestalih hrvatskih državljana u sukobima 90-tih i povratka kulturnog blaga odnetog tokom rata. Tadić i Kosor su izrazili međusobnu podršku u evrointegraciji dve zemlje, a premijerka Hrvatske je istakla da je njena zemlja više puta jasno pokazala da podržava evropski put Srbije:

"Ja ću spomenuti smao jedan primer, a to je predaja prevoda aki kominitera, koje sam ja svome kolegi Cvetkoviću uručila prošle godine, kao i kolegama svih zemalja jugoistoka Evrope. To je bio stvarni i opipljivi dokaz da želimo dati stvarnu potporu."

Kao premijer zemlje koja je već članica EU, Borut Pahor je istakao da će se kao član evropskog Saveta, založiti da Hrvatska u junu završi pregovore o članstvu, a da Srbija do kraja godine dobije status kandidata za članstvo.

"Učlanjenje države u Evropsku uniju je pre svega stvar ispunjenja određenih kriterijuma. Ali jasno je i da je pristup nove države u družinu evropskih naroda i država je i političko pitanje."

Posle razgovora u Smederevu, premijerka Hrvatske se sastala u Beogradu sa srpskim kolegom Mirkom Cvetkovićem, a glavna tema ovih razgovora bila je privredna saradnja dve zemlje. Konstatovano je da se ekonomska saradnja poboljšava iz godine u godinu, ali da ima prostora za dalje unapređenje, naročito kroz zajednički nastup srpskih i hrvatskih preduzeća na trećim tržištima.

XS
SM
MD
LG