Linkovi

I Srbija i Hrvatska nezadovoljne presudom u Hagu


Haški tribunal, 3. februar 2015.
Haški tribunal, 3. februar 2015.

Nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu danas odbacio tužbe i protivtužbe Hrvatske i Srbije za genocid, i Beograd i Zagreb deluju razoračano odlukom suda.

Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu o tužbi i protivtužbi Hrvatske i Srbije za genocid dočekana je danas i u Beogradu i u Zagrebu sa dosta rezerve. Zvaničnici u obe države su prihvatili odluku suda, ali i Srbija i Hrvatska, svaka iz svog ugla, tumači presudu.

Za predsednika Srbije Tomislava Nikolića Hrvatska nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima, dok je, sa druge strane, potvrđeno da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima, rekao je Nikolić, koji je u društvu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Srbije Aleksandra Vučića ispratio današnje saopštavanje presude Suda pravde.

"Presuda Međunarodnog suda pravde nije ispunila naša očekivanja, posebno u delu koji se odnosi na odgovornost Hrvatske. Istorija je pokazala i pokazaće razmere stradanja srpskog naroda na prostoru Hrvatske u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i tokom devedesetih godina prošlog veka, a naročito u toku 'Oluje'", rekao je Nikolić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da će vlasti u Srpskoj poštovati odluku Međunarodnog suda, ali, kako je dodao, ostaje osećaj učinjenog zločina i nepravde nad Srbima koji su najveći stradalnici u procesu raspada bivše Jugoslavije. Dodik je ocenio da je 90-tih godina prošlog veka nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid, jer su, kako je rekao, Srbi su nestali sa ogromnog prostora koji danas čini Hrvatsku.

"Možda bi bila jedna od dobrih stvari koju treba učiniti nakon ovoga – a to je da se proglasi amnestija u Hrvatskoj, vezano za mnogo pojedinačnih sudskih postupaka koji se vode protiv Srba u sudovima Hrvatske. I da se na taj način pokaže da se na pravi način prihvatila i shvatila ovakva odluka", poručio je Dodik.

Ni u Zagrebu nisu zadovoljni presudom Međunarodnog suda pravde – prvi je takvu poruku poslao odlazeći predsednik Hrvstake Ivo Josipović, koji je ocenio da je Sud zauzeo konzervativno stanovište i podigao lestvicu za genocid jako visoko.

Premijer Zoran Milanović smatra da su, uprkos odbijanju hrvatske tužbe, utvrđeni teški ratni zločini i etničko čišćenje.

"Prošlo je više od 20 godina. Hrvatska je članica EU, dobila je rat, ima prilika da u društvu najnaprednijih i najrazvijenijih država sveta ići napred i graditi sadašnjost i budućnost. Srbiji u tom smislu želimo sve najbolje. Od naših zahteva za utvrđivanje sudbine nestalih u domovinskom ratu od pre 20 godina, kao i povratak kulturnog blaga nećemo i ne možemo odustati", rekao je Milanović.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je izrazila nadu da je presuda Međunarodnog suda pravde jedna vrsta doprinosa da se završi istorijsko razdoblje i napreduje u boljem smeru. Ona je istakla da Hrvatska ne bi išla na Sud da nije mislila da je njena tužba utemeljena i da ovakva presuda ne znači da nije bilo rata ili da nije bilo zločina i ubijenih.

XS
SM
MD
LG