Linkovi

Kirbi: "Pitanje granice je pitanje azilanata"


Ambasador Majkl Kirbi i premijer Aleksandar Vučić

U iščekivanju ponoći i roka koji su srpske vlasti ostavile hrvatskim da otvore granični prelaz sa Srbijom za kamione, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi pozdravio razgovore premijera dve zemlje o problemu granica.

Na kraju se ipak sve svodi na hiljade ljudi koji dolaze i treba pronaći mehanizme, kako uopšte zaustaviti njihove migracije, odnosno pozabaviti se problemom u Siriji i Libiji, jer će bez toga stanovništvo tih zemalja i dalje dolaziti u Evropu, ocenio je danas ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, koji je učestvovao na konferenciji o informacionoj bezbednosti u Beogradu.

Kako je rekao Kirbi i pitanje granice i kamiona je pitanje azilanata:

"Mi smo ovih dana govorili o trgovini, o kamionima, a sve je to, opet, vezano za problem sa migrantima. Dakle, nije to neko odvojeno pitanje. Bilo mi je veoma drago da sam juče predveče video da je između premijera Hrvatske i premijera Srbije došlo do razgovora. To me ohrabruje, mislim da je to jedan od koraka ka pronalaženju rešenja."

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić je poručio da Srbija od Evropske unije očekuje da pomogne, a ne da gleda sa strane, kao i da izjave koje stižu iz Hrvatske nisu nimalo ohrabrujuće. Po njegovoj oceni u ovom slučaju ugroženi su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, kao i sloboda kretanja i prometa roba:

"I jedna, i druga strana trpi ogromnu štetu. Juče je hrvatska privredna komora zatražila od hrvatske Vlade da se deblokira granični prelaz, jer hiljadu hrvatskih privrednika posluje i sarađuje sa privrednicima u Srbiji. I procenjuju da dnevno trpe štetu od miliona evra."

I premijer Srbije Aleksandar Vučić, u pismu najvišim evropskim zvaničnicima upozorava na kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU. Agresivnim i neprihvatljivim merama, Hrvatska je drastično pogodila srpske nacionalne i vitalne ekonomske interese, i podrila regionalne odnose i stabilnost, ističe Vučić u pismu liderima EU povodom zatvaranja graničnog prelaza.

XS
SM
MD
LG