Linkovi

Dačić i Rogozin o raketama u Hrvatskoj


Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije (arhiva)
Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije (arhiva)

U Beogradu održan sastanak Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta, a na konferenciji za štampu srpski šef diplomatije Ivica Dačić  i zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin govorili su o balističkim raketama u Hrvatskoj i ulozi NATO-a.

Nekontrolisano naoružavanje Hrvatske narušava ravnotežu u regionu uspostavljenu Dejtonskim sporazumom i drugim ugovorima, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i upitao protiv koga će Hrvatska da upotrebi to naoružanje.

Posle sastanka Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta u Beogradu, Dačić je na konferenciji za novinare rekao da pitanje naoružavanja Hrvatske mora biti postavljeno i u Briselu, u okviru Poglavlja 31 o spoljnoj politici i bezbednosti:

"Kada Hrvatska kaže da time oni postaju dominantni u regionu, i da time stvaraju novu ravnotežu, ja ne znam kako neko u Srbiji može da oceni da to nije upereno protiv Srbije. Može biti upereno protiv Srbije. A protiv koga bi bilo upereno? Balističke rakete koje mogu da gađaju Beograd? Mogu eventualno da se upotrebe još prema BiH", upitao je Dačić.

Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin je posle sastanka sa Dačićem ukazao da NATO nije ispunio nijedno obećanje koje je dao Rusiji, navodeći da je bilo obećano da ujedinjena Nemačka neće biti članica tog vojnog saveza i da se NATO neće širiti.

"NATO je pokazao da je relikt Hladnog rata i ta vojna organizacija dobija sve opasniji i opasniji krakter. Kada nam govore o tome da će NATO doprineti miru i bezbednosti u Evropi, mogu da kažem samo jedno – ja ne verujem u to", istakao je Rogozin.

On je potvrdio da je Rusija dobila od Ministarstva odbrane Srbije spisak potreba Vojske Srbije i istakao da će taj dokument ruska strana pažljivo proučiti. On nije želeo da govori o detaljima ovog dokumenta, ali je napomenuo da Rusija ne nagovara Srbiju da kupuje neko skupo naoružanje, i dodao da Srbiji ne treba ofanzivno naoružanje.

XS
SM
MD
LG