Linkovi

Vojni sporazum Srbije i Hrvatske


Ministar obrane Republike Hrvatske Branko Vukelić i ministar obrane Srbije Dragan Šutanovac obilaze počasnu četu za vreme današnjeg svečanog prijema u Zagrebu

U okviru dvodnevne posete Hrvatskoj, srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac je, nakon jučerašnjeg razgovora sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, danas potpisao sporazum o vojnoj saradnji dve zemlje sa hrvatskim kolegom

Ministri odbrane Srbije i Hrvatske Dragan Šutanovac i Branko Vukelić potpsali su danas u Zagrebu sporazum o saradnji vojski dve zemlje, koji po oceni srpskog ministra treba da doprinese sveukupnoj boljoj saradnji Srbije i Hrvatske, kao i stabilnosti čitavog regiona.

Uz podsećanje da dve zemlje već imaju odličnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, saradnju na nivou policija, bezbednosnih struktura, na nivou pravosudja, Šutanovac je rekao da je bilo logično da Srbija i Hrvatska sarađuju i na nivou odbrane:

"Poznato je da i Srbija i Hrvatska imaju otvorena pitanja koja još uvek nisu rešena i smatramo da kroz ovaj sporazum, koji nosi naslov sporazum o saradnji, imaćemo mogućnost da u budućnosti bliže sarađujemo i da rešavamo i otvorena pitanja. I ovo je podstrek za saradnju ne samo u oblasti odbrane, već za saradnju dve države."

Šutanovac je rekao da ugovor ima i profesionalnu i političku važnost, a odgovarajući na pitanja novinara o učešću pripadnika hrvatske vojske u misiji KFOR-a na Kosovu, srpski ministar je rekao da je za Srbiju važno da se ne smanjuje njihovo učešće u misiji na Kosovu:

"Po pitanju učešća svih snaga koje se nalaze u okvitu KFOR-a, a naravno i snaga hrvatske vojske, smatramo da je neophodno da one budu tamo. Veoma smo zahvalni svim zemljama koje izdvajaju i finansije i ljudstvo koje je prisutno u obezbeđenju bezbednosti svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji. Smatramo da na taj način Hrvatska doprinosi i regionalnoj stabilnosti."

Dva ministra su razgovarala o saradnji u oblasti vojnog obrazovanja, o mogućnostima saradnje u vojnoj industriji, kao i iskustvima koje hrvatska vojska ima kroz učešće u mnogim vojnim misijama širom sveta:

"Vi znate da je Hrvatska izuzetno aktivna i da 450 vojnika učestvuje u mirovnim misijama širom sveta, najviše u Avganistanu. Razmena iskustava i ono iskustvo koje Hrvatska ima sigurno da mogu biti korisna i za Srbiju, koja je, rekao bih, ipak na početku jednog značajnijeg učestvovanja u mirovnim misijama", kazao je hrvatski ministar odbrane.

Dragan Šutanovac je posetu Zagrebu započeo juče, kada se i sastao sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem. Razgovor je vođen kako o saradnji Srbije i Hrvatske, tako i o evropskoj budućnosti dve zemlje.

XS
SM
MD
LG