Linkovi

Srbija stagnira na listi percepcije korupcije


Konferencija za novinare organizacije Transparentnost Srbija na kojoj su predstavljeni podaci rangiranja zemalja prema percepciji korupcije za ovu godinu
Konferencija za novinare organizacije Transparentnost Srbija na kojoj su predstavljeni podaci rangiranja zemalja prema percepciji korupcije za ovu godinu

Sa indeksom od 39, Srbija se nalazi na 80-tom mestu svetske liste organizacije Transparentnost i najlošije je plasirana od svih zemalja bivše SFRJ

Pre dve godine je delila poziciju između 78-mog i 84. mesta, prošle godine 86-ta, a ove godine osamdeseta - Srbija već duže vreme stagnira na svetskoj listi indeksa percepcije korupcije.

Sa indeksom percepcije korupcije od 39 Srbija se nalazi na 80-tom mestu svetske liste organizacije Transparentnost i ubedljivo je najlošije plasirana od svih zemalja bivše SFRJ. Crna Gora je na 75. mestu, Bosna i Hercegovina na 72, Makedonija na 69., a Hrvatska na 62. mestu. Najbolje je rangirana Slovenija na 37 mestu sa indeksom percepcije korupcije 61.

Na današnjem predstavljanju najnovijih rezultata redovnog godišnjeg istraživanja koji se istovremeno objavljuju u celom svetu, predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati je ocenio da Srbija poslednjih šest godina stagnira na listi percepcije korupcije jer se, kako je rekao, ne mere dobra volja i najave već ostvarenja:

"Strani investitori nerado dolaze jer indeks korupcije je ona mera koju strani biznismeni i investitori čekaju kao ozebao Sunce i prema tome odmeravaju nešto što je vrlo prozaično".

Kao glavne probleme Srbije, predstavnici TS naveli su kršenje antikorupcijskih zakona, narušavanje pravne sigurnosti usvajanjem kontradiktornih i nejasnih odredbi, vaninstitucionalnu moć političkih stranaka na rad javnog sektora, neuređeno lobiranje, netransparentan proces donošenja odluka, nepotrebne procedure i nedovoljne kapacitete organa koji vrše nadzor nad primenom zakona. Ipak, pitanje svih pitanja je finansiranje političkih stranaka i njihovih izbornih kampanja:

"Potpuno je iluzorno očekivati da se može voditi bilo kakva sistemska borba protiv korupcije i da oni koji vrše vlast mogu tu da daju svoj puni, maksimalni doprinos ukoliko javnost nema nikakvih pouzdanih saznanja o tome u kojoj meri su ti nosioci vlasti bili finansirani i od koga su bili finansirani u ono doba kad im je novac bio najviše potreban", rekao je Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija

Inače, indeks percepcije korupcije se pravi na osnovu 13 različitih istraživanja i studija, koje ispituju mišljenja stručnjaka, predstavnika institucija i poslovnih ljudi. Zemlje sa najmanjom korupcijom imaju veći indeks, a ove godine Danska, Finska i Novi Zeland su na prvom mestu sa indeksom percepcije korupcije od čak 90.
XS
SM
MD
LG