Linkovi

Srbija stagnira na listi percepcije korupcije

  • Rade Ranković

Konferencija za novinare organizacije Transparentnost Srbija na kojoj su predstavljeni podaci rangiranja zemalja prema percepciji korupcije za ovu godinu

Sa indeksom od 39, Srbija se nalazi na 80-tom mestu svetske liste organizacije Transparentnost i najlošije je plasirana od svih zemalja bivše SFRJ

Pre dve godine je delila poziciju između 78-mog i 84. mesta, prošle godine 86-ta, a ove godine osamdeseta - Srbija već duže vreme stagnira na svetskoj listi indeksa percepcije korupcije.

Sa indeksom percepcije korupcije od 39 Srbija se nalazi na 80-tom mestu svetske liste organizacije Transparentnost i ubedljivo je najlošije plasirana od svih zemalja bivše SFRJ. Crna Gora je na 75. mestu, Bosna i Hercegovina na 72, Makedonija na 69., a Hrvatska na 62. mestu. Najbolje je rangirana Slovenija na 37 mestu sa indeksom percepcije korupcije 61.

Na današnjem predstavljanju najnovijih rezultata redovnog godišnjeg istraživanja koji se istovremeno objavljuju u celom svetu, predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati je ocenio da Srbija poslednjih šest godina stagnira na listi percepcije korupcije jer se, kako je rekao, ne mere dobra volja i najave već ostvarenja:

"Strani investitori nerado dolaze jer indeks korupcije je ona mera koju strani biznismeni i investitori čekaju kao ozebao Sunce i prema tome odmeravaju nešto što je vrlo prozaično".

Kao glavne probleme Srbije, predstavnici TS naveli su kršenje antikorupcijskih zakona, narušavanje pravne sigurnosti usvajanjem kontradiktornih i nejasnih odredbi, vaninstitucionalnu moć političkih stranaka na rad javnog sektora, neuređeno lobiranje, netransparentan proces donošenja odluka, nepotrebne procedure i nedovoljne kapacitete organa koji vrše nadzor nad primenom zakona. Ipak, pitanje svih pitanja je finansiranje političkih stranaka i njihovih izbornih kampanja:

"Potpuno je iluzorno očekivati da se može voditi bilo kakva sistemska borba protiv korupcije i da oni koji vrše vlast mogu tu da daju svoj puni, maksimalni doprinos ukoliko javnost nema nikakvih pouzdanih saznanja o tome u kojoj meri su ti nosioci vlasti bili finansirani i od koga su bili finansirani u ono doba kad im je novac bio najviše potreban", rekao je Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija

Inače, indeks percepcije korupcije se pravi na osnovu 13 različitih istraživanja i studija, koje ispituju mišljenja stručnjaka, predstavnika institucija i poslovnih ljudi. Zemlje sa najmanjom korupcijom imaju veći indeks, a ove godine Danska, Finska i Novi Zeland su na prvom mestu sa indeksom percepcije korupcije od čak 90.
XS
SM
MD
LG