Linkovi

Korupcija deo političkog folklora


Učesnici skupa o korupciji, Beograd, 29. novembar 2010.
Učesnici skupa o korupciji, Beograd, 29. novembar 2010.

Prosečan iznos koji su građani Srbije dali za mito u oktobu ove godine je 255 evra, a kao najkorumpiranije oblasti građani su označili političke partije i zdravstsvo, rezultati su najnovijeg istraživanja koje je sproveo Galup u okviru projekta UNDP. Građani korupciju ocenjuju kao peti najveći problem koji ih muči.

Svaki treći građanin Srbije imao je indirektno iskustvo sa korupcijom, a kako pokazuje poslednje istraživanje Medija Galupa urađeno u okviru UNDP projekta o borbi protiv korupcije, građani mito najčešće, to jest u 57 odsto slučajeva daju lekarima, policajcima u 26 odsto, a službenicima u državnoj administraciji u 13 odsto slučajeva. Prosečna vrednost mita ja sa prošlogodišnjih 164 evra porasla na 255 evra u oktobru ove godine.

Kako se čulo na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja građani u čak 85 odsto slučajeva su sami nudili mito, što pokazuje da su previše naviknuti na korupciju i smatraju je delom političkog folklora, kaže profesor Zoran Stojiljković.

"Frapantan mi je podatak da je svaki osmi građanin Srbije u vrlo kratkom intervalu od tri meseca – drugi to rade na godinu dana, nudio mito. Od toga četiri ili pet odsto građana Srbije su to radili za tri meseca dva ili više puta. Neki su shvatili da je to način života, da se diplome kupuju, da je sve na prodaju. I tako postupaju", kaže Stojiljković.

Stalni predstavnik UNDP-a, Vilijam Infante rekao je da istraživanje pokazuje neke negativne trendove, ali izvesna poboljžanja koja se, pre svega se odnose na sprovodjenje zakona iz oblasti korupcije.

"Povećan broj slučajeva je prosledjen tužilaštvu, ali je Evropska unija komentarisala relativno ograničen broj slučajeva koji su rezultirali presudom. Silovitim akcijama stavljanja kriminalaca u zatvor šaljemo moćnu poruku kriminalcima i građani Srbije kažu da podržavaju strože kaznene mere", navodi Infante.

Lideri u borbi protiv korupcije, kako smatraju građani koji su učestvovali u istraživanju, treba da budu vlada i policija, ali istovremeno je u percepciji građana zabeležen rastući trend o nedostatku političke volje u borbi protiv korupcije.

Nivo korupcije nije opao i paralelno sa merama prevencije više se treba orijentisati na sprovođenje kaznenih mera, ocenila je rukovodilac programa UNDP, Jelena Manić.

XS
SM
MD
LG