Linkovi

Korupcija u policiji i državnoj upravi


Korupcija u policiji i državnoj upravi

Prema poslednjim podacima koje je iznelo srpsko Javno tužilaštvo, za poslednje tri godine u Srbiji je zbog različitih dela korupcije optuženo je 6.500 lica, ali kako je danas ocenio koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante Vlada Srbije nije uspela da ostvari značajnije rezultate u borbi protiv korupcije.

Oštro kritikujući srpsku Vladu zbog izostanka značajnih rezultata u borbi protiv korupcije, koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante je istakao da su, prema istraživanju UNDP, u Srbiji najkorumpiraniji državna uprava i policija. Na današnjoj regionalnoj konferenciji o korupciji, Infante je istakao da su institucije za borbu protiv korupcije u Srbiji slabe, da je njihova budućnost neizvesna, da nemaju dovoljno zaposlenih, kao i da su tek na početku rada.

U borbi protiv korupcije važna i uloga medija, koji moraju građanima da obezbede informacije o postojanju korupcije, ali kako je naveo Infante, u Srbiji je medijima, a posebno onim štampanim, teško da ostanu objektivni i nezavisni.

Srbija ima dramatičan problem sa korupcijom jer nekoliko godina tapka u mestu, nadovezao se Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić:

"Naše ocene na globalnom indeksu percepcije korupcije već tri-četiri godine su iste, a loše. Mi nešto moramo da uradimo jer je evidentno da samo ti represivni državni mehanizmi – policija, tužilaštva i sudovi ne mogu to da odrade. To je posao za celo društvo i traži angažman celog društva".

Srbija je mogla mnogo više da učini u borbi protiv korupcije i da postigne mnogo veći napredak u proteklih deset godina, da su, kako je rekao programski direktor organizacije Transparentnost Srbije Nemanja Nenadić zakoni dosledno primenjivani i da je pružena podrška nezavisnim telima.

Po njegovim rečima ohrabruje to što iz godine u godinu raste broj otkrivenih slučajeva korupcije, onih koje policija otkrije i koje tužilaštvo procesuira, ali je to nedovoljno, smatra Nenadić:

"Ono što zabrinjava je činjenica da je tamna brojka kriminaliteta i dalje ogromna. Drugim rečima prema svim istraživanjima javnog mnenja i podacima koji se odatle mogu izvući – mi imamo godišnje verovatno oko pola miliona slučajeva sitne korupcije. Dakle one o kojoj građani svedoče kroz svoja lična iskustva. Ako to uporedite sa brojem otkrivenih slučajeva i brojem onih lica protiv kojih je preduzeto gonjenje – onda je taj broj mali."

Prema oceni Nenadića, u Srbiji ipak postoji svest da se tako ne može dalje i da su nužne promene u praksi, zbog čega je izrazio nadu da će rezultate dati i stav iz izveštaja Evropske komisije da se očekuju konkretni pomaci u krivičnim istragama i borbi protiv korupcije na visokom nivou.

XS
SM
MD
LG