Linkovi

Dežer: Iskoreniti korupciju


Regionalna konferencija "Saradnjom protiv korupcije"
Regionalna konferencija "Saradnjom protiv korupcije"

Evropska unija insistira na vladavini prava i ako neka država želi u EU, ona mora da iskoreni korupciju, poručio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer sa međunarodnog skupa tužilaca, na kome učestvuje više od 50 tužilaca iz svih delova sveta.

Srbija i zemlje u okruženju moraju da postignu viši nivo u borbi protiv korupcije jer, kako je danas rekao šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, Evropska unija neće u svoje članstvo primati nove države sa visokim stepenom korupcije.

Učestvujući u radu međunarodne konferencije koju je organizovalo Udruženje javnih tužilaca Srbije, Dežer je rekao da je pred srpskim pravosuđem veliki izazov, jer ono mora da igra veliku ulogu u borbi protiv korupcije i vladavini prava. Tužiocima je poručio da u toj borbi moraju da pokažu odlučnost i spremnost:

"Sredstva evropskih fondova mogu da budu blokirana i da se ne prebace određenoj zemlji jer ona ne poštuje zahteve koji se tiču finansijske kontrole i borbe protiv korupcije. Dakle, to je pitanje koje može oštetiti proces pristupanja EU u kasnijoj fazi, a čak i zemlje članice mogu da se suoče sa problemom, ako se tim pitanjima ne bave na pravi način."

Podsećajući na brojne koruptivne afere čiji akteri nisu osuđeni, zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Tomas Mur je ocenio da je u Srbiji perceprija nekažnjivosti glavni uzrok rasprostranjenosti korupcije u društvu:

"Obični ljudi će možda izbeći da plate struju ili porez ako vide da njihovi lideri koriste javne funkcije za sticanje privatne dobiti. To je mesto na kome vi, tužioci nastupate, jer imate oruđa da razbijete da zli krug."

Predsednik Međunarodnog udruženja sudija i tužilaca Vito Moneti rekao je da je princip vladavine prava glavni korak u borbi protiv korupcije i da Srbija kao važan deo Evrope, mora da ima nezavisno pravosuđe:

"Poštovanje vladavine prava je temeljni korak za borbu protiv korupcije. Vladavina prava znači nezavisno pravosuđe, dakle nezavisno i sudstvo i tužilaštvo, jer je bez toga nemoguća borba protiv korupcije."

Zamenik republičkog tužioca Goran Ilić smatra da je jedan od mogućih odgovora na korupciju na globalnom nivou, izgradnja sistema za borbu protiv korupcije. Kako je rekao, borba protiv korupcije nije lak i kratkotrajan posao i za to su, po rečima Ilića potrebne godine i institucije.

XS
SM
MD
LG