Linkovi

Pomoć siromašnima u Srbiji


Premijer Srbije govori na konferenciji o finansijama i investicijama u Jugoistočnoj Evropi

Guverner Dejan Šoškić izjavio je danas da Centralna banka očekuje da će biti probijen projektovani rast inflacije za ovu godinu od osam odsto. Istovremeno, premijer Mirko Cvetković obećava da će u predstojećem rebalansu budžeta značajna stavka biti predviđena za pomoć najsiromašnijim građanima.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je danas da očekuje da bi Srbija mogla da postane članica EU između 2014-te i 2016-te, a dok bolja budućnost ne stigne, predsednik Vlade je najavio da će veliki deo novca iz rebalansa budžeta za ovu godinu otići za pomoć najsiromašnijima.

Učestvujući u radu konferencije o finansijama i investicijama u jugoistočnoj Evropi, Cvetković je rekao da je način raspodele već jednim delom dogovoren sa MMF-om, dok je Vladi ostavljeno da u skladu sa ekonomskom politikom sama odredi deo prioriteta za raspodelu:

"Od većih cifara, ja koliko se sećam, tu će biti policija, pomoć u smislu opremljenosti i plata. Tu su i subvencije, to je ekonomija i biće verovatno i za mleko, ali to ne mogu tačno da kažem. Ali, to su najvažnije cifre."

Premijer je najavio da će rebalans za nekoliko nedelja biti usvojen u parlamentu i podsetio da je problem isplata penzionerima rešen i bez rebalansa. A ministar ekonomije je istakao da će najavljivana dalja podrška privredi kroz subvencionisane kredite biti realizovana. Primat ima socijala i ugroženi, ali, kako kaže Mlađan Dinkić, ekonomija je takođe važna da bi imalo da se preraspodelili socijali:

"Mi uskoro krećemo u pegovore sa MMF-om o novoj reviziji i glavna tema pregovora zapravo će biti budžet za 2011-tu godinu. Oni dolaze za dva dana u Beograd."

Ministarka finansija Dijana Dragutinović je najavila da će država morati da se dodatno zaduži za 250 miliona evra kod komercijalnih banaka da bi imala odakle da finansira budžetski deficit.

XS
SM
MD
LG