Linkovi

EU integracija ključna za pomirenje


Ognjen Pribićević na predstavljanju zbornika radova
Ognjen Pribićević na predstavljanju zbornika radova

U Beogradu je predstavljen zbornik radova ''Međuetički odnosi u funkciji pomirenja'', u kome su sakupljeni autori koji govore o pomirenju na tri nivoa - u Evropi, regionu i u Srbiji, a ključna zajednička tačka za sva tri je proces evropskih integarcija.

Ideja EU i pomirenja mnogo je važnija od samog članstva, a ideja evropskih integracija predstavlja osnovu pomirenja ne samo na političkoj sceni Srbije nego i u regionu, ocenio je naučni saradnik Instituta društvenih nauka Ognjen Pribićević. Predstavljajući zbornik radova “Međuetički odnosi u funkciji pomirenja” Pribićević je istakao da je za Srbiju izuzetno važno da što pre postane član EU, jer je prihvatanje sistema vrednosti Evropske unije, koji počiva na pomirenju, toleranciji i zaštiti svake vrste manjina osnov i za bolji život, kaže Pribićević:

"Upravo sistem vrednosti počiva na onome što sam na početku govorio, na pomirenju izmedju Nemaca i Francuza na ideji o toleranciji, zaštiti svake manjine, svake vrste manjine. Znači to su temeljni principi koji predstavljaju osnovu jednog boljeg života. A tog boljeg života neće biti dok se ova ideja koja je započeta u Srbiji o pomirenju ne razvije dalje".

Ideja EU, kao najznačajnijeg mirovnog projekta u istoriji, u pozadini je pomirenja i unutar same EU, u regionu Balkana, kao i na nacionalnom noivou Srbije, smatra Pribićević:

"Mi smo videli da unazad, možda godinu, dve dana imamo vrlo intenzivnu fazu i razvoj odnosa izmedju Srbije i Hrvatske. Predsednik Tadić i predsednik Josipović. Brojni susreti, izjave predsednika Tadića oko izvinjenja, oko pomirenja. Prosto imamo jedan zamah vrlo vidljiv. A opet šta se nalazi u pozadini svega toga – ideja Evropske unije."

"Takođe na Balkanu je važno ne samo dobro rukovodstvo država, već i promena stava građana svih država u regionu u zajedničkom cilju pomirenja i integracija", kaže Henri Bone, direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji

Unutar Srbije ideja EU ima ključno mesto u dva procesa – pomirenju dve suprotstavljene stranke Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije i raspadu Srpske radikalne stranke i formiranju Srpske napredne stranke, rekao je Ognjen Pribićević.

XS
SM
MD
LG