Linkovi

Potpisan koalicioni sporazum


Predstavnici SNS, SPS, PUPS, JS i URS potpisali su sporazum o zajedničkom političkom delovanju.
Predstavnici SNS, SPS, PUPS, JS i URS potpisali su sporazum o zajedničkom političkom delovanju.

Čelnici Srpske napredne stranke, Ujedinjenih regiona Srbije i koalicije SPS-PUPS -Jedinstvena Srbija potpisali su danas koalicioni sporazum o formiranju vlade

Mesec i po dana posle izbora Srbija se konačno približila novoj vladi - lideri SNS-a, URS-a i koalicije SPS-PUPS-Jeidnstvena Srbija potpisali su danas koalicioni sporazum o principima i ciljevima nove vlade. Novi ministri biće uskoro poznati, najavili su lideri stranaka potpisnica sporazuma, a nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije najavljen je za 23. juli.

Čelnici Srpske napredne stranke, Ujedinjenih regiona Srbije i koalicije SPS-PUPS -Jedinstvena Srbija potpisali su danas koalicioni sporazum o formiranju vlade i parla mentarne većine koju će činiti 131 poslanik, koliko ove stranke imaju mandata u Skupštini Srbije.

Kako je izjavio mandatar za sastav nove vlade i lider SPS-a Ivica Dačić, nova vlada biće veoma brzo formirana, a 23. jula biće održan nastavak konstitutivne sedne Skupštine Srbije na kojoj će biti donet i Zakon o vladi. Danas potpisani sporazum, po rečima Dačića nije sporazum o novoj vladi nego sporazum za jaku i ekonomski razvijenu Srbiju koja će štititi svoje nacionalne interese i biti država socijalne pravde:

"To je sada sledeća faza koju ćemo dogovarati u narednim danima imajući u vidu da postoje od različitih institucija različiti predlozi o tome koja ministarstava treba da postoje, kako će oni oceniti ako neko ministarstvo ne postoji ili je pripojeno nekom drugom. To nam je orijentcija – da ova vlada ima manji broj resora i da ima manji broj članova vlade nego što je imala prethodna."

Na 13 strana, današnji koalicioni sporazum ima nekoliko osnovnih oblasti – od državne, ekonomske i socijalne politike, borbe protiv korupcije i kriminala, do reforme dr-žavne uprave i profesionalizacije upravljanja javnim preduzećima. Kako se ističe u sporazumu nova vlada će se zalagati za ubrazanje evropskih integracije i rešavanje proble-ma Kosova i Metohije, a kako je izjavio v.d. predsednika SNS-a Aleksandar Vučić ovaj sporazum je bolji od svih ranijih koalicionih sporazuma jer je najobimniji i najozbiljniji i jer su u njemu do detalja razrađeni principi i ciljevi buduće vlade:

"Naše politička stranke nisu uvek ili najčešće nisu bile na istoj strani, pred nama je težak posao i zadatak. Srbija se nalazi u teškoj, gotovo jezivoj krizi, stanje javnih finansija je gore nego ikada. Imaćemo velike probleme koje moramo da rešavamo – od Kosova i Metohije do smanjenja rashoda i povećanja prihoda u budžetu."

"Nastavićemo sigurno razgovore i sa MMF-om i Svetskom bankom, ali ćemo pokušati i da samostalno napravimo program u razgovoru sa srpskim privrednicima, srpskim sindikalcima i sa srpskim ekonomistima", dodaje lider URS Mladjan Dinkić.

Lideri stranaka koje su danas potpisale koalicioni sporazum nisu obznanili imena budućih ministara, a prema spekulacijama beogradskih medija nova vlada bi trebalo da ima dva potpredsednika i 15 ministarstava. Prema nepotvrđenim informacijama, Dačić bi uz premijersku fotelju zadržao i Ministarstvo unutrašnjih poslova, a potpredsedničke fotelje dobiće lider PUPS-a Jovan Krkobabić i funkcionerka URS-a Suzana Grubješić. Mediji spekulišu i da bi ministarstvo spoljnih poslova vodio Leon Kojen, dok će na čelo Ministarstava odbrane doći lider naprednjaka Aleksandar Vučić.
XS
SM
MD
LG