Linkovi

U Srbiji obeležen Badnji dan


Patrijarh srpski Irinej prisustvovao je večeras ispred hrama Svetog Save paljenju badnjaka i tom prilikom čestitao je Badnji dan i Božić svim vernicima

Danas je u Srbiji proslavljen Badnji dan. Patrijarh srpski Irinej prisustvovao je večeras ispred hrama Svetog Save paljenju badnjaka i tom prilikom čestitao je Badnji dan i Božić svim vernicima. poželevši im sreću i blagostanje.

Irinej je rekao da se paljenjem badnjaka izražava vera, jer badnjak ima jak plamen i svetlost, a i jedno i drugo su simbol ljubavi Božije i svetlosti Božije, rekao je patrijarh:

"Ta ljubav božanska neka nam bude podstrek da i mi sa istom tom ljubavlju Gospoda svoga ljubimo, i da ljubavlju uzvraćamo za njegovu veliku, svetu i božansku ljubav."

Nakon paljenja badnjaka, patrijarh će u hramu Svetog Save služiti bdenje uoči Božića, dok će na sam dan Božića u Sabornoj crvki služiti liturgiju. A badnjak je danas osveštan i u sedištu vladajuće SNS, gde je lider naprednjaka i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio da je potrebno nastaviti reforme i ubrzati ekonomski napredak, za šta je potrebna politička stabilnost.

Pred sutrašnji odlazak u Gračanicu na Kosovo, Vučić je istakao da očekuje da će svi građani od kraja ove godine živeti bolje i imati veći standard. Na pitanje o mogućim prevremenim izborima, on je rekao da vanredni izbori treba da se raspišu samo ako se u javnosti otvori pitanje legitimiteta vlasti, ali da će konačnu odluku o tome doneti organi SNS-a:

"Ja ne volim da se bavim stranačkim pitanjima, sem na stranačkim telima i o tome ćemo doneti odluku i na Predsedništvu naše stranke, i na Glavnom odboru SNS. Ja mislim da sam vam i ovim odgovorom rekao šta mislim da je prioritet Srbije."

Božićne praznika građanima Srbije danas su čestitali gotovo svi poli-tički faktori u zemlji – od predsednik Srbije Tomislava Nikolića, do opozicionih stranaka DS i LDP.

Čestitkama za Božić pridužio se i ambasador SAD Majkl Kirbi, koji se danas pridružio u Domu “Moša Pijade” pridružio marincima koji su tradicionalno podelili paketiće deci bez roditeljskog staranja.
XS
SM
MD
LG