Linkovi

Proslavljen Božić širom Srbije


Patrijarh Irinej je sinoć u u Hramu svetog Save u Beogradu služio Božićnu svetu arhijerejsku liturgiju,
Patrijarh Irinej je sinoć u u Hramu svetog Save u Beogradu služio Božićnu svetu arhijerejsku liturgiju,

Predsednik Srbije je posle božićne liturgije podsetio da je Božić želeo da provede na Kosovu, ali da evropska zajednica nije položila taj ispit

Pravoslavni Božić proslavljen je danas širom Srbije, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je jutros božićnoj liturgiji u Sabornoj crkvi. Tom prilikom on je poručio da će stav Evropske unije o njegovom odlasku na Kosovo i Metohiju biti osnov za dalje pregovore.

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar proslavili su danas Božić – praznik rođenja Isusa Hrista, a u božićnoj poslanici patrijarh Irinej je poručio da je Srbiji najpotrebniji mir i pozvao pripadnike srpskog naroda, gde god da su, da ne zaborave svoj jezik i veru. Poglavar Srpske pravoslavne crkve je istakao i da će ovogodišnje obeležavanje 1700-te godišnjice Milanskog edikta biti prilika da se na centralnoj svečanosti u Nišu prvi put posle dugo vremena sretnu predstavnici svih hrišćanskih crkava:

"Ovogodišnji Božić slavimo pred početak svečanog obeležavanja 1700 godišnjice Milanskog edikta, kojim je sveti car Konstatin hrišćanima dao slobodu i pravo da Hrista slobodno proslavljaju."

Povodom velikog hrišćanskog praznika u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve služene su liturgije, a u Hramu svetog Save u Beogradu patrijarh Irinej je služio ponoćnu liturgiju. Tokom jutra u Sabornoj crkvi Božićnu liturgiju vodio je episkop hvostanski Atanasije Rakita, kojoj je, uz brojne građane prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom.

Posle liturgije Nikolić je podsetio da je Božić želeo da provede na Kosovu, ali, po njegovoj oceni, evropska zajednica nije položila taj ispit. On je naglasio i da od albanskih vlasti u Prištini nije ni očekivao da mu dozvole da sa delom naroda provede Božić na Kosovu, a da je EU mora dobro da se razmisli kada ubeđuje Srbiju da je statusno neutralna:

"Ovo će biti osnov za pregovore. Ovo je u stvari biti ili ne biti. Da li predsednik Srbije može da ode na teritoriju Kosova i Metohije ili ne, i o čemu mi onda pregovaramo. Ja nisam tražio da idem u političku misiju, ja sam želeo da odem u versku misiju. Ali tamo nema mnogo ljudi koji veruju u Boga."

Povodom ovog slučaja oglasila se i Bela kuća stavom da su Sjedinjene Države razočarane zbog izostanka dogovora kojim bi bila olakšana poseta predsednika Srbije Kosovu za pravoslavni Božić. Zvaničnik američke administracije je dopisniku Tanjuga u Vašingtonu rekao da SAD već duže podržavaju normalizaciju procesa koji bi omogućio posete državnih i vladinih zvaničnika u oba pravca.
XS
SM
MD
LG