Linkovi

Badnji dan u Srbiji


Patrijarh srpski Irinej osvešta badnjak koji je zapaljen ispred Svetosavske crkve kod hrama Svetog Save u Beogradu.
Patrijarh srpski Irinej osvešta badnjak koji je zapaljen ispred Svetosavske crkve kod hrama Svetog Save u Beogradu.

Širom Srbije danas je proslavljen Badnji dan. Patrijarh SPC Irinej osveštao Badnjak i služio večernje bogosluženje u Hramu Svetog Save u Beogradu, dok predsednik Srbije Boris Tadić Badnje veče i Božić proslavlja u manastiru Dečani na Kosovu.

Pred nekoliko stotina vernika poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej osveštao je večeras badnjak koji je zapaljen ispred Svetosavske crkve kod Hrama Svetog Save u Beogradu. Paljenju badnjaka, kao i večernjem bogosluženju u Hramu Svetog Save prisustvovao je i premijer Srbije Mirko Cvetković.

A u Božićnoj poslanici patrijarh Irinej je pozvao vernike da očuvaju svetinju braka, da se brinu i staraju o svojoj deci, naročito o njihovom verskom i moralnom vaspitanju i obrazovanju. Srbima na Kosovu i Metohiji poglavar SPC je, uz poziv da ostanu na svojim ognjištima, poručio da je crkva uvek sa njima:

"Našim dragim vernicima, Srbima na Kosovu o Metohiji, prepočujemo da budu istrajni u svome nepravednom stradanju, da ostanu na svojim ognjištima, uz svoju crkvu, uz svoje svetinje na zemlji svojih dedova i pradedova. Crkva kao brižna mati uvek je sa njima i uvek će biti sa njima."

Inače, vernici pravoslavne vere danas širom Srbije proslavljaju Badnji dan, a predsednik Srbije Boris Tadić će Badnje veče i sutrašnji Božić dočekati na Kosovu, u manastiru Dečani.

XS
SM
MD
LG