Linkovi

Srbija i Kina potpisale 13 sporazuma


Premijer Srbije Aleksandar Vučić i kineski premijer Li Kećiang
Premijer Srbije Aleksandar Vučić i kineski premijer Li Kećiang

Kineski premijer Li Kećiang izjavio je danas u Beogradu da Peking podržava evropske integracije Srbije i da će Kina učestvovati u modernizaciji železničke pruge Beograd – Budimpešta, sa ciljem da taj projekat bude završen za dve godine. Pruga će pozitivno uticati na rast zaposlenosti, olakšati trgovinsku razmenu sa Kinom i proširiti ekonomske odnose između Kine i Evrope, rekao je Li tokom današnjeg, zvaničnog susreta delegacija Srbije i Kine

"Imali smo sadržajne i uspešne razgovore. Postigli smo veliki konsenzus o unapređenju i očuvanju svetskog mira i realizaciju zajedničkog razvoja. Naše dve strane se međusobno poštuju i podržavaju po ključnim pitanjima. Mi delimo ista mišljenja o principima očuvanja sistema uspostavljenog posle drugog svetskog rata – nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje.", rekao je Li Kećiang

A uz zahvalnost Kini i premijeru Li Kećiangu na podršci Srbiji i odbrani njenog teritorijalnog integriteta, predsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija doživljava Kinu kao saveznika i partnera čiju politiku podržava. Vučić je rekao da su se dve vlade u Beogradu bavile važnim pitanjima – od najsavremenijih tehnologija i telekomunikacija, do izgradnje termoelektrane ili izvoza jagnjećeg mesa u Kinu.

Vučić je rekao da očekuje da, posle samita kineski privrednici do-đu i investiraju u Srbiju, jer im se tako otvara potencijalno tržište od mili-jardu ljudi:

"Imamo veoma dobre političke odnose koje ćemo da unapređujemo. Kina i Srbija, ma kako i ma koliko bile različite po veličini i broju stanovnika, teže da vode nezavisnu politiku, politiku mira, da ne ugrožavaju bilo čiji teritorijalni integritet."

Delegacije Srbije i Kine potpisale su danas 13 sporazuma i memo-randuma iz oblasti infrastrukture, saobraćaja, finansija, poljoprivrede i telekomunikacija. Kina je donirala 35 miliona juana, to jest oko 4,5 miliona evra, koje će Srbija moći da upotrebi za vraćanje određenih kamata. Postignut je još povoljniji sporazum o kreditu za termoelektranu Kostolac, a najavljeno je i da će Srbija, Mađarska i Makedonija do 20. januara predložiti način finansiranja izgradnje brze pruge od Beograda prema Makedoniji.

XS
SM
MD
LG