Linkovi

EU kritikuje, Kina hvali Srbiju


Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić i ambasador Kine u Srbiji Vei Djinghua
Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić i ambasador Kine u Srbiji Vei Djinghua

Posle odluke srpske diplomatije da ne učestvuje na dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou mnoge nevladine organizacije i političke partije traže preispitivanje takve odluke. Evropska unija poručuje da je razočarana odlukom Srbije, a i poslanici Skupštine Srbije, to jest Spoljnopolitičkog odbora razmatraće ovu odluku.

Odluka srpske diplomatije da uz Kinu i još 17 zemalja ne prisustvuje dodeli ovogodišnje Nobelove nagrade za mir izazvala je burne reakcije u Srbiji.

Sam ministar spoljnih poslova je, pre svega objasnio da Srbija poštuje ljudska prava, što dokazuje i aktivnom politikom na svojoj teritoriji, kao i da je Kina jedan o najvažnijih bilateralnih partnera i jedan od četiri osnovna stuba spoljne politike Srbije:

"Kada je reč o našim bilateralnim odnosima sa Kinom mogu da kažem da Srbija bilateralnim odnosima sa NR Kinom posvećuje izuzetno veliki značaj. Sve naše odluke, kao i odluke svih drugih vlada vezane su pre svega za ostvenje nacionalnih interesa i drugih državnih prioriteta", istakao je Jeremić.

A kineski ambasador u Srbiji Vei Djinghua izjavio je danas da Kina "visoko ceni" odluku Srbije da ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu. Prilikom potpisivanja ugovora o obnovi TE Kostolac u Vladi Srbije, Djinhua je rekao da kada je reč o strateškom partnerstvu sa Srbijom, Kina uvek ima razumevanje za njene vitalne interese i poštuje integritet i teritorijalni integritet svake zemlje:

"Nobelova nagrade za mir kineskom disidentu nema veze sa mirom. I vi imate to iskustvo pre dve godine, kada je Ahtisari dobio Nobelovu nagradu. I to nije imalo veze sa ljudskim pravima. I vi ste to osetili na svojoj koži", podsetio je ambasador Kine.

Sa druge strane predstavnici nevladinih organizacija, kao i LDP, SPO i Liga socijademokrata Vojvodine su oštro osudili odluku srpskih vlasti da bojkotuju dodelu Nobelove nagrade za mir.

Preispitivanje te odluke su od Vlade Srbije zatražili Beogradski centar za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanske inicijative i Forum pisaca.

Donošenjem takve odluke vođstvo Srbije pokazuje da ne razume savremene međunarodne odnose, omalovažava ljudska prava i daje primat ucenama, a ne vrednostima koje su priznate u celom svetu, navodi se u zajedničkom saopštenju nevladinih organizacija.

U medjuvremenu, i EU je kritikovala Srbiju zbog odluke da bojkotuje ceremoniju dodeljivanja Nobelove nagrade za mir pritvorenom kineskom disidentu Liu Šiaobou.

Funkcioneri Evropske unije navode da ne bi očekivali takvu odluku od zemlje koja ima aspiracije da se priključi 27-članom bloku.

XS
SM
MD
LG