Linkovi

Cvetković: Nova strategija razvoja


Okrugli sto Vlade Srbije i stranih investitora o razvoju poslovnog okruzenja u Srbiji.

Srbija će na jesen dobiti novu strategiju privrednog razvoja koja će se bazirati na izvozu i privlačenju stranih investicija. Stari model, oslonjen na veliku domaću tražnju više nije održiv, rekao je premijer Mirko Cvetković na današnjem susretu sa predstavnicima Saveta stranih investitora.

Nema osnova da u Srbiji dođe do još jednog talasa krize, poručio je premijer Cvetković i dodao da svi pokazatelji govore da će biti nastavljen umereni privredni rast, zbog čega će vlada tokom godine postepeno ukidati antikrizne mere.

Cvetković je, na skupu koji je organizovao Savet stranih investitora, naglasio da će fokus rada vlade u postkriznom periodu biti kreiranje novih radnih mesta i rast standarda stanovništva:

"Mi moramo da vodimo računa i o socijalnom trenutku u kome se nalazimo, da pomognemo najugroženijim kategorijama stanovništva. Na neki srednji rok same investicije i sama nova radna mesta predstavljaju najbolji vid te pomoći, ali ipak dok se to ne desi Vlada će voditi računa i o obavezama prema socijalno najugroženijim."

Premijer je ukazao da će Srbiji biti potrebne dve do tri godine da se vrati na stope rasta od pet do šest odsto i izrazio očekivanje da će do kraja godine rast BDP biti od 1,5 odsto po procenama MMF-a, do 2 odsto čemu se nada srpska vlada. Cvetković je kao malo verovatnu pomenuo mogućnost povećanja PDV-a u ovoj godini, a kao još jedan prioritet Vlade premijer je istakao stvaranje povoljnijeg ambijenta za investitore...

"Ono što se pojavilo kao pozitivno jeste da nam izvoz beleži jako visoke stope rasta uz stagnaciju ili umereni rast uvoza, čime se pokrivenost uvoza izvozom znatno, znatno povećava."

Premijer je rekao da nije zadovoljan brzinom sprovođenja giljotine propisa s obzirom da je vlada usvojila 217 preporuka, od čega su tek 62 primenjene, dok ostatak tek treba da se ugradi u nove zakone i propise.

XS
SM
MD
LG