Linkovi

Kacin: Srbija što pre da oformi pregovarački tim


Premijer Srbije Ivica Dačić sa izaslanikom Evropskog parlamenta, Jelkom Kacinom
Premijer Srbije Ivica Dačić sa izaslanikom Evropskog parlamenta, Jelkom Kacinom

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa izaslanikom Evropskog parlamenta, Jelkom Kacinom poručio da će uskoro biti oformljen stručan, pregovarački tim sa EU.

Tim za pregovore sa EU biće uskoro formiran, a na njegovom čelu biće stručna, odgovorna i za sve prihvatljiva ličnost, najavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar VUčić. Istovremeno, premijer Srbije Ivica Dačić je poručio da je donošenje zakona o amnestiji u skupštini Kosova uslov za implementaciju briselskog sporazuma.

Uz ocenu da je Srbija izgubila nedelju dana u prepucavanju oko toga da li je Srbija dobila datum za početak pregovora ili nije, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da umesto toga treba što pre da se odabere pregovorački tim.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa izaslanikom Evropskog parlamenta Jelkom Kacinom, Vučić je najavio da će da sastav pregovaračkog tima Srbije uskoro biti utvrđen, a na čelu tog tima mora da bude odgovorna i stručna osoba, smatra Vučić.

"Svakako će biti neko ko dobro poznaje EU, neko ko je stručna osoba i neko na koga ova država računa u budućnosti. I neko oko koga će se svi složiti, a kada kažem svi, ne mislim samo na aktere iz vlasti, već mislim i na celokupnu srpsku javnost. Neko za koga ljudi u Srbiji neće moći da kažu da je loše rešenje za takvo mesto", rekao je Vučić.

Jelko Kacin je rekao da očekuje novi napredak u dijalogu Ivica Dačića i Hašima Tačija u ponedeljak u Briselu i podstrek ka uspešnijem i bržem približavanju Srbije EU. Kacin je poručio da Srbija što pre treba da oformi pregovarački tim i da treba sebi da zacrta precizne ciljeve u pregovorima o pristupanju EU ako želi da ide brže od ostalih zemalja regiona.

"Vidim Srbiju kao zemlju koja može brže napredovati – i što se tiče poglavlja 23 i 24, ne samo što se tiče te borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, nego i što se tiče ljudskih prava. Tu ima tih izazova, mnoge stvari su se do sada odgađale, najavljivane, pa se nisu desile. Ja se nadam da će se ove godine na jesen mnogo toga više desiti", ističe Kacin.

A povodom najava predstavnika Srba sa severa Kosova da neće učestvovati na predstojećim lokalnim izborima, premijer Srbije Ivica Dačić je poručio da Srbi ako žele sebi dobro, treba da proces normalizacije drže u svojim rukama, a ne da im se on nameće spolja.

"Ne treba praviti fatamorganu. Isto kao što to sa jedne strane Albanci rade, ne treba ni Srbi da prave fatamorganu oko toga da je moguće drugačije rešenje. I jedni i drugi zavise od međunarodne zajednice", poručio je Dačić.

Dačić je rekao i da je za Srbiju neprijatno iznenađenje što kosovska skupština još nije usvojila zakon o amnestiji, jer je to preduslov za sprovodjenje mnogih drugih tačaka briselskog sporazuma. Nema implementacije sporazuma ako Srbi u tome ne učestvuju, a oni u tom procesu ne mogu učestvovati bez donošenja zakona o amnestiji, rekao je Dačić.
XS
SM
MD
LG