Linkovi

Saradnja sa Hagom ostaje uslov


Saradnja sa Hagom ostaje uslov
Saradnja sa Hagom ostaje uslov

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, ponovio je danas pred poslanicima holandskog parlamenta da "uslovljavanje i pritisak" ostaju ključni za hapšenje optuženih begunaca, a naročito Ratka Mladića.

Pred Odborom za evropske poslove parlamenta u Hagu, Bramerc je rekao da su Mladić i drugi begunac Goran Hadžić "u domašaju" vlasti Srbije. On je istovremeno ponovo naznačio da u Srbiji postoji politička volja za hapšenje Mladića, ali da na operativnom nivou i dalje ima prepreka da se to ostvari, jer begunci - kako je objasnio - imaju "mreže za podršku".

Komesar za proširenje Evropske unije, Štefan File, založio se u holandskom parlamentu za prihvatanje kandidature Srbije za članstvo u Uniji, naglašavajući ipak da puna saradnja s Tribunalom ostaje ključni uslov za dalju integraciju. File je naglasio da postoji "zajednički osećaj" da je "pravo vreme" da kandidaturi Srbije bude dato zeleno svetlo na zasedanju Saveta ministara Evropske unije krajem oktobra u Luksemburgu.

Poslanici, naročito iz partija buduće vlade - liberalne i demohrišćanske - insistirali su, medjutim, da je jedan od osnovnih uslova za približavanje Uniji usvajanje "evropskih vrednosti", poput zadovoljavanja pravde, a da Srbija taj uslov još nije ispunila, pre svega zbog toga što nije uhapsila Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG