Linkovi

Đelić za linearizaciju fondova


Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i zamenik šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Adrijano Martins učestvuju na medjunarodnoj konferenciji "Transparentno korišćenje pretpristupnih fondova EU u Srbiji" koju organizuje Evropski pokret u Srbiji uz p

Za 11 godina u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj korupcije pri korišćenju pretpristupnih fondova Evropske unije, 99,6 odsto novca je potrošeno, a svi projekti su dobro urađeni, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije na međunarodnoj konferenciji o korišćenju pretpristupnih fondova u Srbiji.

Najavljujući da se u julu očekuje potpisivanje dogovora Evropske unije i Srbije o 196 miliona evra pomoći predviđene za ovu godinu, potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić je ocenio da je potrebno izvršiti linearizaciju pretpristupnih fondova Evropske unije koje dobijaju zemlje na putu ka EU.

Kako je objasnio na današnjoj međunarodnoj konferenciji o korišćenju pretpristupnih fondova, zemlje koje su na putu da postanu članice EU sada, godišnje dobijaju oko 200 miliona evra pomoći, dok će, po rečima Đelića Hrvatska, čim uđe u EU dobijati desetostruko više novca.

"Ono što je realno je da ćemo veći deo predstojeće finansijske konstrukcije EU, koja će pokriti period od 2014. do 2020. provesti van EU", istakao je Đelić.

Za ideju o linearizaciji pretpristupne pomoći podržao je i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins, koji smatra da bi zemlje tako bile znatno bolje pripremljene za veća sredstva koja dobijaju ulaskom u EU.

"Srbija je iskoristila mnogo više sredstava iz EU od drugih država zapadnog Balkana. To je, pre svega, zbog odlične saradnje koju imamo, kao i zbog posvećenosti srpskih vlasti, uprkos svetskoj krizi koja je pogodila svaku zemlju", podsetio je Martins.

A kako je još rekao Božidar Đelić, svako povećanje ovih fondova palo bi u vodu ako bi se desio bilo kakav skandal ili slučaj korupcije u vezi sa pretpristupnim fondovima koje dobija Srbija.

Za 11 godina u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj korupcije pri korišćenju pretpristupnih fondova, 99,6 odsto novca je potrošeno, a svi projekti su dobro urađeni, istakao je Đelić.

XS
SM
MD
LG