Linkovi

Zemlje EU šalju pomoć Srbiji i BiH


Poplave u Obrenovcu
Poplave u Obrenovcu

Prva pomoć za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu može se očekivati sutra, a činiće je spasilački čamci i pumpe velikog kapaciteta, saopštio je Centar za vanredne situacije Evropske komisije

Danas su na poplave u Srbiji i Bosni i Hercegovini reagovale i evropske države, uvezane u sistem pomoći pri kriznim situacijama. Prema Centru za vanredne situacije Evropske komisije, prva pomoć za dvije zemlje sa evropske strane može se očekivati sutra, a činiće je spasilački čamci i pumpe velikog kapaciteta.

Zavisno od načina transporta i mogućnosti, prva pomoć stiže u subotu, potvrdio je i Peka Tianen, šef Centra za vanredne situacije u kojem se bez prekida pramti situacija iznad BiH i Srbije.

"Situacija je teška, očekujemo nastavak kiše, a metereološki alarmi su na snazi za cijeli region. Osim BiH i Srbije, ugrožene su i Poljska, Slovačka, Madjarska i Hrvatska. Poboljšanje situacije se očekuje tokom vikenda".

Reagujući po zvaničnim zahtjevima Beograda i Sarajeva, Centar je poziv za pomoć uputio evropskim državama, od kojih već neke šalju neophodnu opremu i ljudstvo.

"Već imamo ponude da pomoć iz Njemačke, Bugarske, Slovenije, Austrije, a riječ je o pumpama, helikopterima, motormim čamcima za spasavanje."


U medjuvremenu, listi se pridružio i Luksemburg sa spasilačkim čamcima, put BiH će čim prije krenuti dva helikoptera iz Slovenije, Bugarska, Njemačka, Austrija Srbiji šalju pumpe i čamce a naknadno je iz Beograda stigao apel za spasilačkim helikopterima.

Evropska komresarka za humaniranu pomoć, Kristalina Georgieva je ovim povodom iskazala zahvalnost Njemačkoj, Audstriji, Bugarskoj i Sloveniji na brzoj reakciji i solidarnosti. Još jednom smo dokazali da naši susjedi mogu načunati na nas u teškim vremenima, poručila je komesarka.

U Centru su ozbiljno shvatili apele za pomoć sa Balkana, imajući već iskustva u pomoći Srbiji i BiH. Evropska pomoć prilikom posljednjih poplava u Srbiji je takodje koordinisana sa ovog mjesta, kao i pomoć BiH tokom požara prošlog ljeta.
XS
SM
MD
LG