Linkovi

Dačić u BiH: Politika čistih računa


Susret ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije i premijera Srbije Ivice Dačića
Susret ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije i premijera Srbije Ivice Dačića

Srpski premijer Ivica Dačić u poseti je Sarajevu gde je razgovorao sa najvišim zvaničnicima BiH

Srpski premijer Ivica Dačić u poseti je Sarajevu gde je razgovorao sa najvišim zvaničnicima BiH, a kao ministar policije Srbije Dačić je imao susrete i razgovore sa kolegama iz regiona.

Predsednik srpske vlade Ivica Dačić poručio je danas u Sarajevu da je Srbija za politiku čistih računa, kao i da će Srbija će biti faktor mira i stabilnosti na Balkanu. Posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom Dačić je podsetio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma koji definiše Republiku Srpsku kao ravnopravni entitet, i da izmene tog sporazuma nisu moguće bez saglasnosti sva tri naroda i dva entiteta:

Sarajevo ne treba da se ljuti na Beograd kada ima specijalne odnose i posećuje Banjaluku. Isto kao što ni Banjaluka ne treba da se ljuti na Beograd zbog poseta i odnosa sa Sarajevom. Zašto? Zato što Srbija želi da ima čist račun. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma.”

Dačić je rekao da dobre odnose treba graditi tako što će se prvo rešavati one male stvari koje već dugo stoje nerešene, a sa Lagumdžijom je dogovorio uspostavljanje Komiteta za ekonomsku saradnju na višem nivou, kao i komiteta za zdravstvo.

Šef diplomatije BiH je rekao da je sa Dačićem dogovorio da se do kraja godine da novi zamah bilateralnim odnosima dve zemlje i pokrenu pitanja koja su u procesu rešavanja već godinama:

Očekujemo da bismo mogli do kraja godine da definišemo ponovo način rada i sadržaj rada, i konkretno pokrenemo Međudržavni savet za saradnju BiH i Srbije, koji se zadnji put sastao početkom 2005-te godine. Deca koja su posle toga rođena već idu školu, a taj savet još nije poleo da radi.”

A na marginama ovog sastanka održan je sastanak ministara unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije i tom prilikom je razgovarano o prekograničnoj saradnji i uspostavljanju zajedničkog centra za policijsku saradnju tri zemlje sa centrom u Trebinju. Izražena je nada da će na idućem susretu, kojem će domaćin biti Crna Gora, ovaj sporazum biti i potpisan.

Ministri policije Srbije, BiH i Crne Gore založili su se u Sarajevu za nastavak unapređenja saradnje po pitanju borbe protiv visokotehnološkog kriminala:

To istovremeno pokazuje našu odlučnost da se zajedno suprotstavimo svim oblicima kriminala, pa i ovog koji predstavlja negatoivnu stranu ubrzane kompjuterizacije i informatizacije. Internet ne poznaje granice, pa time i kibernetički kriminal ne poznaje barijere”, izjavio je Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH.

Sa Ivicom Dačićem u Sarajevu je danas razgovarao i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je tom prilikom rekao da Srbija ima važnu ulogu u unapređenju stabilnosti na Balkanu. Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika, Incko je ocenio da Srbija ima jasan stav o teritorijalnom integritetu BiH i da treba da nastavi da radi s ostatkom međunarodne zajednice na podršci Dejtonskom sporazumu.
XS
SM
MD
LG