Linkovi

Novi period odnosa Srbije i BiH


Ministri spoljnih poslova Srbije i BiH Vuk Jeremić i Zlatko Lagumdžija su se sastali danas u Beogradu
Ministri spoljnih poslova Srbije i BiH Vuk Jeremić i Zlatko Lagumdžija su se sastali danas u Beogradu

Šefovi diplomatija Srbije i Bosne i Hercegovine Vuk Jeremić i Zlatko Lagumdžija potpisali su danas u Beogradu sporazum o pružanju uzajamne konzularne pomoći državljanima Srbije i BiH u trećim zemljama u kojima Beograd ima, a Sarajevo nema diplomatsko predstavništvo i obrnuto.

Period otežane saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine je završen i više nema prepreka za razvoj odnosa, ocenili su danas ministri inostranih poslova dve zemlje nakon razgovora u Beogradu. Kako je istakao srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić period otežanog funkcionisanje odnosa izazvanog unutrašnjim prilikama u dve zemlje je okončan, sada ima puno prostora za saradnju, a Srbija i Bosna i Hercegovina dele zajedniču budućnost u okviru evropskog procesa:

"Dogovorili smo se da se u najkraćem mogućem roku formira jedan inventar, odnosno spisak svega onoga što Srbija smatra da se zajednički rešava i svega onoga što BiH smatra da treba da se zajednički rešava. I da isto tako formiramo jedno operativno radno telo koje bi, nakon što taj inventar bude završen, pristupilo rešavanju tih tačaka."

Čestitajući Srbiji na dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je rekao da je to velika stvar za Bosnu, kao i da dve zemlje treba međusobno da se pomažu na putu ka Evropskoj uniji. I Lagumdžija se složio sa ocenom da su odnosi dve države do skoro bili "zapušteni", ali je u poslednjih godinu ostvarena intenzivna komunikacija na nivou šefova država Srbije, BiH i Hrvatske:

"Srbija je jedina koja je imala i šefa države i vladu koji su predstavljali istu političku strukturu. To nije bio slučaj sa Hrvatskom, sada je to drugačije. U BiH takođe imamo prvi put nakon 10 godina simetričnu strukturu, gde šef države i vlada dolaze iz istog političkog miljea. I to trebamo iskoristiti. Treba da iskoristimo da činjenici da imamo tri šefa države i tri vlade koje deluju u jednoj unutrašnjoj, a verujem i regionalnoj sinergiji."

Na pitanje novinara da li će Sarajevo podržati kandidaturu Jeremića za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN, Lagumdžija je rekao da se nada da će se narednih meseci postići konsenzus u okviru grupe istočnoevropskih zemalja o jednom kandidatu.

A tokom dana ministar spoljnih poslova BiH je razgovarao i sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović o bilateralnim odnosima i unapređenju parlamentarne saradnje. Parlamentarna diplomatija, i u tom kontekstu, parlamentarna saradnja Srbije i BiH, može pozitivno uticati na izvršne organe vlasti obe zemlje na unapređenju postojećih odnosa i rešavanju mnogih pitanja, ističe se u saopštenju izdatom posle susreta.

XS
SM
MD
LG