Linkovi

EBRD najavio pomoć Srbiji


Susret premijera Srbije Ivice Dačića i predsednika Evropske banke za obnovu i razvoj Sume Čakrabartija, Beograd, 31. avgust 2012.
Susret premijera Srbije Ivice Dačića i predsednika Evropske banke za obnovu i razvoj Sume Čakrabartija, Beograd, 31. avgust 2012.

Srbija u 2012-oj i 2013-oj godini može da računa na 800 miliona evra finansijske pomoći poručio je danas predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti.

Posle sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj, Suma Čakrabarti je rekao da je došao u Beograd da se upozna sa planovima nove vlade i dodao da je za Srbiju ve-oma važno da uspostavi rast privrede, smanji nezaposelnost i poveća prihode u budžetu:

"Evropska banka za obnovu i razvoj je spremna da pruži pomoć i podršku velikom broju sektora. I ono što je ključni cilj za nas je da se naprave projekti kojima će se sma-njiti nezaposlenost u Srbiji. Ključna poruka koju želim da vam prenesem je da Srbija zaista ima velike potencijale."

Po oceni srpskog premijera dosadašnje saradnja sa EBRD-ijem bila uspešna, a da-lja saradnja sa ovom institucijom će pomoći Srbiji da obezbedi privredni rast i smanji nezaposlenost. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je rekao da je predstavnika Svetske banke upoznao sa planom da se za tri procenta bruto domaćeg proizvoda smanji budžetski deficit u 2013-toj:

"Ono što je posledica takve fiskalne konsolidacije je svakako jedna stabilizacija – ne samo u budžetu nego i u kompletnoj privredi, koja nam u narednim godinama daje mogućnost da mnogo agresivnije izađemo i van granica Srbije. A ponuđena nam je pomoć da naši privrednici uz pomoć EBRD i Vlade Srbije izađu agresivnije na tržište severne Afrike i nekih drugih zemalja van EU, gde je sada EBRD sve više prisutan."


Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor je istakao da snižavanje kredit-nog rejtinga Srbije nije bilo neočekivano, kao i da je i pre izbora bilo jasno da Srbija ide ka velikom budžetskom deficitu. Učestvujući danas u panel diskusiji o ekonomskim pri-oritetima nove Vlade, Brefor je rekao da je bilo mnogo najava koje se odnose na prome-nu u ekonomiji, ali da se do sada nije videlo mnogo stvarnih odluke:

"Činjenica da je Srbija i zvanično recesiji nije dobra vest, i ako hoćemo da budemo iskreni, ne vidimo kako situacija može da se popravi u kratkom vremenskom roku. Ono što mi čekamo su budžetske mere o kojima vlada razmišlja pri rebalansu budžeta za 2012. a naročito mere koje vlada planira kao deo budžeta za 2013."

Brefor je pozdravio i najavu nastavka pregovora Srbije sa MMF-om, a sam pred-stavnik MMF-a Bogdan Lisovolik je najavio dolazak Misije sredinom septembra kada će biti razmatrani uglavnom makroekonomske perspektive Srbije. Biće to misija upoznavanja sa činjenicama, istakao je Lisovolik.

Kako je rekao Lisovolik u ovom trenutku neće biti razgovora o finansijskom programu sa Srbijom, ali će biti govora o novom zakonu o centralnoj banci. Misiju Međunarodnog monetarnog fonda brine to što promene koje zakon o Narodnoj banci donosi potkopavaju privredu Srbije koja se nalazi u teškoj situaciji, izjavio je Lisovolik.
XS
SM
MD
LG