Linkovi

Cvetković: Nikad bolji odnosi sa RS


Premijer Srbije Mirko Cvetković (levo) i njegov kolega iz Republike Srpske Aleksandar Džombić
Premijer Srbije Mirko Cvetković (levo) i njegov kolega iz Republike Srpske Aleksandar Džombić

Intenzivna saradnja Srbije i Republike Srpske nastavljena je danas zajedničkom sednicom dve vlade, kao i ugovorom o dva kredita vredna 20 miliona evra, koje je Srbija odobrila Republici Srpkoj.

Predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske potpisali su danas ugovore o dva kredita koje je Beograd odobrio Banjaluci – prvi, vredan 14,4 miliona dinara, sa rokom otplate 18 godina i kamatom od jedan odsto za nabavku 200 teretnih vagona, koje će proizvesti konzorcijum fabrika u Srbiji, predvođen Gošom. Drugi kredit od 4,5 miliona evra namenjen je za kupovinu računarske opreme za škole u Republici Srpskoj.

Kako je posle zajedničke sednice dve vlade, koja je održana u Banjaluci rekao srpski premijer Mirko Cvetković, odnosi Srbije i Republike Srpske su ne samo veoma dobri, već verovatno i najbolji od kada se u političkom smislu posmatraju:

"Republika Srbija je posvećena realizaciji Sporazuma o specijalnim vezama i isto tako kroz to ona je posvećena i saradnji u regionu", naveo je Cvetković.

Predstavnici dve vlade potpisali su danas i nekoliko memoranduma o saradnji, a kako je objasnio premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić nadležnim ministrima iz obe vlade, koji su danas potpisali ugo-vore i memorandume, upućeni zahtevi da nastave intenzivan rad na tim projektima:

"Tu su tri memoranduma o razumevanju – ministarstva nauka i tehnologije, koji u tački tri ima definiciju podrške osnivanju institucije “Mihajlo Pupin” iz Beograda u Banjaluci i koji treba da se desi u toku ove godine. Zatim memorandumi ministarstva saobraćaja i infrastrukture i ministarstava iz oblasti energetike", izjavio je premijer RS.

Tokom dana premijeri Cvetković i Džombić su prisustvovali svečanom otvoranju zgrade Akademije nauka i umetnosti RS.

XS
SM
MD
LG