Linkovi

Stečaj - veliki problem za Srbiju


Okrugli sto "Bankrot - šansa za novi početak"

Na skupu "Bankrot - šansa za novi početak" u organizaciji USAID-a i produkcija "Tajmlajn" istaknuto da najveće probleme u procesima stečaja u Srbiji predstavljaju zloupotrebe.

Stečaj je problem sa kojim se danas u Srbiji suočava više od 2.000 preduzeća. Ministarstvo privrede priprema izmene Zakona o stečaju - a cela priča o ovoj temi je prilično uzburkala javnost. Na današnjem okruglom stolu "Bankrot - šansa za novi početak" razmenjena su mišljenja o ovoj važnoj temi.

Najveće probleme u procesima stečaja u Srbiji predstavljaju zloupotrebe uoči i tokom samog postupka, a kako je danas najavio ministar privrede Saša Radulović, osim što će to sprečiti, novi zakon o stečaju će skratiti vreme trajanja stečaja i pojačati nadzor nad stečajnim postupkom.

Na okruglom stolu "Bankrot - šansa za novi početak", koji su organizovali produkcija "Tajmlajn" i USAID, Radulović je rekao da u prvi isplatni red spadaju minimalne zarade radnika, da se ukida poseban isplatni red za Poresku upravu, kao i da se uvodi kancelarija stečajnih upravnika.

"Glavni nadzor je sud i poverioci preko svojih poverilačkih organa. Sada su dobili i važnu ulogu – mogućnost smene stečajnog upravnika i moraju da vode računa o svojim interesima. Uvodi se Komora stečajnih upravnika, vrlo slično Advokatskoj komori i Komori izvršitelja. Još uvek smo ostavili značajan utisak Ministarstva na komoru – ja bih voleo da se to skroz skine, međutim mislim da još uvek nije vreme za to", kaže Radulović.

Predsednik Privrednog apelacionog suda, Miroslav Nikolić je izneo podatke da je u Srbiji otvoreno 2.188 stečajeva, da najveći broj postupaka – ukupno 623, traje dve do tri godine, ali i da ima 49 postupaka koji traju više od 10 godina. Nikolić je ukazao da kolizija propisa u Srbiji često onemogućava brz i efikasan postupak stečaja, a po njegovoj oceni izmene Zakona o stečaju donose i neka loša rešenja.

"Uvođenje stečaja povezanih lica je jedan tako radikalan potez, da iskreno da vam kažem, strah me je kad pročitam šta on tu sve sadrži. A ni jedna od evropskih zemalja nema tako regulisan stečaj povezanih lica. Znači, ni sama Evropska unija", ističe Nikolić.

Zamenica direktora Projekta za bolje uslove poslovanja USAID-a, Dragana Stanojević je rekla da je cilj svih modernih stečajnih zakona da omogući novi početak, kao i srazmerno namirenje poverilaca. Po njenoj oceni stečajni sistem u Srbiji daje te mogućnosti, a u velikoj meri je usaglasen i sa drugim modernim stečajnim zakonodavstvima.
XS
SM
MD
LG