Linkovi

O evropskim integracijama i migrantskoj krizi u Beču


Premijer Srbije Aleksandar Vučić (desno) i ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc (arhivski snimak)

Uz čestitke na, kako je rekao, impresivnim ekonomskim rezultatima, austrijski kancelar Kristijan Kern je posle današnjeg susreta u Beču sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao da Austrija želi da podrži infrastrukturni projekat izgradnje pruge između Beograda i Budimpešte.

Kern je rekao podržava put Srbije u EU i dodao da da je Srbija odradila savršen posao po pitanju migrantske krize. Austrijski kancelar je ponudio je Vučiću podršku austrijske vojske i policije u obezbeđivanju granica, na šta je srpski premijer odgovorio da je svaka pomoć i podrška dobrodošla.

Beograd želi da sarađuje u migrantskoj krizi, rekao je Vučić posle susreta sa Kernom i istakao da jedva čeka dolazak austrijskih policajaca, vojnika i nevladinih organizacija na sever Srbije, kao i na granicu sa Makedonijom, kako bi pomogli u kontroli.

"Sada nema nagoveštaja da će doći do tog velikog migrantskog talasa, ali ako ga bude, mi smo uvek u stanju da zaštitimo naše nacionalne i državne interese. Ali i evropske interese. I o tome bismo razgovarali sa predstavnicima EU."

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc je danas u Beču razgovarao sa srpskim kolegom, ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, koji je tom prilikom rekao da Srbija očekuje podršku Austrije za otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU ove godine. Takođe, dva ministra su razgovarala i o migrantskoj krizi:

"Mi želimo i pratićemo taj evropski odgovor na migrantsko pitanje. Mi ne možemo da dozvolimo da Srbija bude možda žrtva nepostojanja jedinstvene evropske politike."

Šef autrijske diplomatije Sebastijan Kurc se danas sastao i sa Aleksandrom Vučićem i tom prilikom je istakao da je premijer Srbije sidro stabilnosti na Balkanu i da je Srbija jedan od najvažnijih partnera Austrije na zapadnom Balkanu.

XS
SM
MD
LG