Linkovi

Fišer i Tadić o dijalogu Beograd - Priština


Predsednici Austrije i Srbije, Hajnc Fišer i Boris Tadić, u Beogradu, 23. mart 2012.

Od daljih iskoraka u dijalogu Beograda i Prištine najviše zavisi hoće li Srbija dobiti do kraja ove godine datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, ocenio je večeras predsednilk Srbije Boris Tadić.

Posle razgovora sa predsednikom Austrije Hajcom Fišerom u Beogradu, Tadić je podsetio i na kriterijume za otpočinjanje pregovora, kao i na predlog Beograda u četiri tačke, koji, po njegovim rečima može da reši sve probleme i na koji nije bilo negativnih reakcija:

"Verujem da će nakon izbora u Srbiji biti stvorene nove mogućnosti za sveobuhvatni dijalog na temu rešavanja problema Kosova i Metohije. Ali taj problem mora biti rešen u dobroj veri da je moguće rešiti dobro funkcinisanje sistema, minimiziranja povreda obe strane i zaštiti evropske interese."

Predsednik Austrije je rekao da je u ovom trenutku nezgodno govoriti o datumu početka pregovora, ali je ponovio stav Beča da pregovori Srbije i EU moraju otpočeti što brže, kao i da je Austrija spremna da pomogne da se uklone i prevaziđu prepreke, kako bi se proces podstakao. O dijalogu sa Prištinom Fišer je rekao:

"Mi smo upoznati sa tim kako je to osetljivo pitanje, ali verujem da je situacija danas bolja nego pre pola godine ili godinu dana. Želim da podstaknem obe strane da se vodi fer i pošten proces progovaranja, kao i da se strane pridržavaju onoga što je dogovoreno."

A ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je posle jučerašnjeg odgovora UNMIK-a da nije u mogućnosti da organizuju lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, istakao da je takav odgovor posledica stanja na terenu, kao i da je realnost da se lokalni izbori teško mogu održati južno od Ibra bez podrške međunarodne misije.

Kako je rekao Bogdanović neodržavanje lokalnih izbora na Kosovu neće dovesti do gašenja srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, jer su, po njegovim rečima, srpske institucije sve vreme funkcionisale bez obzira da li su izbori održani ili ne.

XS
SM
MD
LG