Linkovi

Vlada Srbije objavila paket mera štednje


Lazar Krstic, Ministar finansija Srbije predstavlja paket mera štednje, 8. oktobar 2013.
Lazar Krstic, Ministar finansija Srbije predstavlja paket mera štednje, 8. oktobar 2013.

Ministar finansija Lazar Krstić sastavio program u šest tačaka za poboljšanje ekonomske situacije u Srbiji.

Od smanjenja plata u javnom sektoru - do povećanja PDV-a i poboljšanja privrednog ambijenta - to su ekonomske mere sa kojima je Vlada Srbije danas izašla pred javnost.

Program u šest tačaka – tako bi se mogao nazvati danas predstavljeni paket ekonomskih mera Vlade Srbije. Reforma srpske privrede, u najkraćem podrazumeva smanjenje mase zarada, povećanje niže stope PDV-a sa osam na 10%, smanjenje subvencija, uštede na robama i uslugama, korišćenje jev-tinijih kredita, kao i menjanje poslovnog ambijenta.

Kako je na predstavljanju ekonomskih mera izjavio ministar finansija Lazar Krstić, najveće uštede – oko 300 miliona evra do 2017. godine, se očekuju smanjenjem državnih subvencija, okončanjem privatizacije 179 preduzeća i restrukturiranjem velikih javnih sistema. Kao i u EU, Srbija neće davati državnu pomoć, osim za poljoprivredu i železnicu, rekao je Krstić.

A od 2014. se uvodi porez od 20 ili 25 odsto na sve plate u javnom sektoru veće od 60.000 dinara, što bi po procenama Vlade trebalo da donese uštede od 100 do 150 miliona evra.

"To znači da će oni koji zarađuju 60.000 dinara neto i dalje zarađivati 60.000 dinara neto. I svi oni koji zarađuju manje od toga. Onaj koji zarađuje 70.000 dinara neto će od sada zarađivati 68.000 neto. Znači, 20 odsto smanjenja na onih 10 hiljada razlike između 60 i 70 hiljada dinara. Primera radi, onaj ko zarađuje 90.000 zarađivaće 84.000 dinara, onaj ko zarađuje 130.000 zarađivaće 114.500 dinara. Mi smo mislili da je ovo jedan pravedan način, kad smo se susreli sa alternativom da svima smanjimo plate", objasnio je ministar finansija.

Povećanjen PDV-a sa osam na 10 odsto očekivani prihod u budžetu biće veći za oko 200 miliona evra godišnje, a kako je objasnio Krstić, prosečna potrošačka korpa, koja sada vredi 65.000 dinara biće skuplja za 450 dinara.

Prema njegovim rečima, jedna od mera je i korišćenje jeftinijih kredita do kojih će Srbija doći pre svega bilateralnim kontaktima i diplomatskim vezama.

Bez ovih mera, bankrotirali bismo u naredne dve godine, istakao je Krstić, dok je potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio da je vladi potrebna podrška naroda za sprovođenje ovih mera, koje će, prema njegovoj proceni izazvati proteste i negodovanja.

"Mi moramo da napravimo normalnu, pristojnu i moderno uređenu zemlju u kojoj će profit biti osnov na kojem će zdrava privreda i zdrav biznis počivati. A ne to što ćemo da otimamo od države i iz države ono što niko nije stvorio, jer time otimamo od naše dece, od naše budućnosti", rekao je Vučić.

U prvim komentarima predloženih mera, u sindikatima ocenjuju da će se ponovo lomiti preko leđa osiromašenih građana, kao i da u predstavljenom paketu nema razvojnog dela.

Sa druge strane, većina ekonomista smatra da su mere koje je predstavila vlada Srbije nužno zlo, da su iznuđene, ali opravdane, kao i da ukupne uštede koje se predviđeju neće biti dovoljne.
XS
SM
MD
LG