Linkovi

Uhapšen i Goran Hadžić!


Uhapšen i Goran Hadžić!

Sedam godina nakon gotovo javnog bekstva iz svoje kuće u Novom Sadu, obrijan i sa lažnim identitetom, poslednji haški brgunac Goran Hadžić je danas uhapšen i saslušan pred sudijom Specijalnog suda u Beogradu. Sa lažnim dokumentima i naoružan, Hadžić nije pružao otpor prilikom hapšenja koje se dogodilo jutros, oko pola devet nado-mak sela Krušedol na Fruškoj gori.

Istražni sudija Odeljenja za ratne zločine doneo je rešenje kojim je konstatovao da su ispunjene pretpostavke za izručenje Gorana Hadžića Hagu, a kako je nakon susreta sa Hadžićem rekao njegov branilac Toma Fila, tužbu na ovo rešenje neće podnositi:

“Primio je sad optužnicu, razumeo je, dobio je rešenje o pritvoru i rešenje da će ga transportovati u Hag. Dogovorili smo se da se na to ne žalimo, jer ja u životu nisam pisao glupave žalbe.”

Hadžiću je omogućeno da vidi porodicu, pred sudijom je potvrdio svoj identitet i primio je optužnicu, rekao je zamenik specijalnog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić:

“Od danas počinju da teku svi oni rokovi koji su već poznati iz prethodnih postu-paka. Mi očekujemo da će vrlo brzo ovaj postupak izručenja biti završen.”

A kako je jutros, na vanrednoj konferenciji za novinare rekao predsednik Srbije, hapšenjem poslednjeg haškog begunca Srbije je ispunila svoju međunarodnu obavezu i moralnu dužnost, a time je, po rečima Borisa Tadića završeno najteže poglavlje u sarad-nji sa Haškim tribunalom i zatvorena teška stranica istorije:

Pritisci su bili potpuno beznačajni jer je nas u saradnji sa Haškim tribunalom vodio iznad svega moralni razlog. Iznad svega naše zakonske obaveze i svest da je to jedina, suštinska pretpostavka procesa pomirenja i uspostavljanja normalnih odnosa među narodima bivše Jugoslavije.”

Tadić je demantovao sve spekulacije da su vlasti znale gde se nalazio Hadžić, a na pitanje da li sada očekuje reakciju Evropske unije i da li će hapšenje Hadžića pomoći u dobijanju statusa kandidata, predsednik Srbije je podsetio na reforme od kojih zavisi i ocena EU i dodao da se ovde ne radi o nekakvoj trgovini, nego o ispunjavanju vlastitih obaveza, kao i da je Srbija svoje obaveze zavrsila:

“Što se tiče Evrope, evropskih i međunarodnih institucija – rekao sam u Briselu – gledam pravo u oči moje evropske sagovornike. Mene samo zanima da li će i oni učiniti ono što su rekli da će učiniti u poslednjim godinama dok smo razgovarali i o evropskim integracijama. Pažljivo pratimo jedni druge.”

Tadić je dodao da će danas razgovarati sa mnogim evropskim sagovornicima, kao i da od Evrope ne očekuje ništa posebno, jer je hapšenje Hadžića bila obaveza Srbije. A upravo su iz Evrope, kao i ostatka sveta stigli prvi pozitivni komentari na vest o hapše.nju Gorana Hadžića.

Vest o hapšenju Gorana Hadžića dobila je veliki publicitet i u Hrvatskoj, a pred-sednik Hrvatske je, uz ocenu da je samo hapšenje pomalo zakasnelo rekao da očekuje pravedno suđenje u Hagu:

“Dobro je da se konačni i vlada u Srbiji odlučila za punu saradnju sa Hagom. To je dobro i sa stanovišta pravde, to je dobro za naše međususedske odnose, a pre svega je dobro za samu Srbiju.”

A i u Srbiji su stigli prvi, uglavnom stranački komentari posle hapšenja Gorana Hadžića: vest o hapšenju su pozdravili predsednik SDU Žarko Korać, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, funkcionerka Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubje-šić, dok se, po mišljenju predsednika SPO Vuka Draškovića sada se moraju otkriti i pravdi privesti i ljudi iz paralelnih i moćnih tajnih službi koji su štitili i skrivali Hadžića i sve ostale optužene sa ciljem da spreče evropski put Srbije.

Sličan stav iznosi i lider LDP-a Čedomir Jovanović, a za potparolku Demokratske stranke Jelenu Trivan Srbija je učinila velike korake u rasvetljavanju zločina iz prošlosti i ka pomirenju u regionu, a hapšenje poslednjeg haškog begunca deo je tih napora, zbog kojih, po rečima Trivanove, Srbija zaslužuje poštovanje, ali i svoje mesto u evropskoj porodici.


XS
SM
MD
LG