Linkovi

Godišnjica početka bombardovanja


Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas polaže cveće na spomenik "Zašto?" poginulim radnicima Radio-televizije Srbije tokom NATO bombardovanja, danas u beogradskom parku Tašmajdan

Na današnji dan pre tačno 12 godina počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, tokom kojeg poginulo oko 3.500 ljudi, a ranjeno i povređeno više od 12.500. Dan sećanja na žrtve održan je danas širom Srbije, a zajednička poruka sa svih skupova bila je da se žrtve ne smeju zaboraviti bez obzira na to da li su bili vojnici, policajci ili civili.

Dvanaesta godišnjica NATO bombardovanja obeležena je danas širom Srbije odavanjem počasti i sećanjem na žrtve stradale tokom 78 dana, koliko je tadašnja SRJ bila na udaru savezničkih aviona. Ministar odbrane Dragan Šutanovac položio je venac na spomenik stradalima u Vranju, a vence i cveće na centralnom gradskom trgu su položile i porodice nastradalih vojnika, policajaca i civila.

Na brdu Straževica kod Beograda poginulim pripadnicima Vojske Jugoslavije, počast polaganjem venaca i cveća su odali članovi porodica, predstravnici Vojske, kao i republičke i gradske vlasti. Ministar policije Ivica Dačić, rekao je da od 1999. godine u ime SPS-a polaže venac na Straževicu kao simbolu stradanja u bombardovanju, čije posledice su i danas teške:

"Sve žrtve koje su bile za vreme bombardovanja jesu u stvari nevine žrtve rata, bez obzira da li su bili civili, vojnici ili policajci. Nastradalo je nekoliko hiljada naših građana, a više od 10.000 je ranjeno."

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predstavnici RTS-a, kao i članovi porodica i prijatelji odali su počast radnicima RTS stradalim u bombardovanju i položili cveće kod spomenika u Aberdarevoj ulici. Majka jednog od stradalih Žanka Stojanović izjavila je da su porodice stradalih pre tri meseca dobile obećanje specijalnog tužioca za organizovani kriminal da će biti pozvani na razgovor, ali da do danas taj sastanak nije zakazan. Ona je rekla i da porodice stradalih traže da se pokrene novi postupak protiv Ministarstva odbrane, jer zaposleni RTS-a nisu na vreme bili evakuisani iz zgrade.

Član Gradskog veća Beograda Jovana Mehandžić položila je venac na grob trogodišnje Milice Rakić, devojčice koja je poginula u NATO bombardovanju Batajnice 18. aprila 1999. godine:

"Na današnji dan treba da se podsetimo da se takvi događaji nikada ne ponove i da u tužnom sećanju – ne samo danas, nego i svaki dan na ove ljude koji su nevino stradali, da se zalažemo za civilizacijske vrednosti i politiku koja ovakve stvari u budućnosti više neće dozvoliti."

Sećanje na žrtve i komemorativni skupovi održani su danas i Kraljevu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Čačku, kao i u mnogim drugim gradovima u Srbiji.

XS
SM
MD
LG