Linkovi

Tadić: Bez Nemačke nema kandidature


Peta ambasadorska konferencija u Beogradu
Peta ambasadorska konferencija u Beogradu

U Beogradu je danas održana redovna godišnja Ambasadorska konferencija, na kojoj je predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da se nada da bi Srbija u 2012-toj mogla da dobije ne samo status kandidata, već i datum početka pregovora sa Evropskom unijom.

Izražavajući nadu da bi Srbija do kraja godine mogla da dobije i datum početka pregovora sa EU, predsednik Srbije Boris Tadić je poručio da bez Nemačke, kao motora proširenja Unije, Srbija ne može da dobije status kandidata za prijem u EU. Učestvujući danas u radu godišnje konferencije ambasadora Srbije, Tadić je istakao da se sa Nemačkom mora voditi produbljeni dijalog i objašnjavati pozicija Srbije, a najveći kamen spoticanja za sticanje statusa kandidata bio je zahtev da Srbija odustane od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Tadić je ocenio da se u dijalogu sa Prištinom traga za rešenjima koja su unikatna i kompleksna, ali i da veruje da je moguće postići ta rešenja. Ovakav pristup je, po rečima Tadića, izazvao i brojne unutrašnje kontroverze:

"Vrlo često smo su suočavali da teškoćama da objasnimo određenim političkim akterima u Srbiji dobre posledice postignutog. Ali, ono što je najvažnije, imamo jasnu ideju kako kroz tehnički dijalog pronaći sva neophodna rešenja i kako održati Srbiju na evropskom putu a ne odustajući od vitalnih interesa na Kosovu i Metohiji."

Po mišljenju specijalnog gosta konferencije, portugalskog šefa diplomatije Paula Portaša, Evropska Unija je bez integracije Balkana i Srbije nezavršeni projekat. On je ukazao da su kriterijumi za ulazak u EU konkretni, da je Srbija pokazala političke i administrativne kapacitete, ali da treba rešiti pitanje Kosova:

"Svi znamo da problem Kosova ostaje ključ za postizanje zajedničkog cilja – i vašeg i našeg, a što će dovesti Srbiju još bliže EU. Problem Kosova, sa svojim istorijskim implikacijama, koji pogađa Evropu do danas, ne može da se zanemari u realnosti Srbije, zapadnog Balkana i EU."

Kako je najavio ministar spoljni poslova Srbije Vuk Jeremić otvarajući današnju konferenciju, prioriteti spoljne politike Srbije neće se menjati u 2012-toj, a to su, pre svega, približavanje Srbije Evropi, ispunjavanje evropskih standarda, sprovođenje reformi, regionalna saradnja i rešavanje kosovskog pitanja. Uprkos krizi u EU, koja je najveći izazov za veru u evropski projekat, i koja će neminovno uticati na Balkan, Srbija je opredeljena za integracije, istakao je Jeremić.

XS
SM
MD
LG