Linkovi

Spor oko Kosova obeležio posetu


Albanski i srpski premijer, Edi Rama i Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare u Beogradu
Albanski i srpski premijer, Edi Rama i Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare u Beogradu

Izjava albanskog premijera o realnosti nezavisnosti Kosova koju treba prihvatiti izazvala oštru reakciju srpskog premijera koji je izrazio nezadovoljstvo zbog, kako je rekao, provokacije Rame

Albanski premijer Edi Rama doputovao je danas u, kako mnogi ocjenjuju, istorijsku posjetu Srbiji. Konferenciju za novinare visokog albanskog zvaničnika i njegovog domaćina, premijera Srbije Aleksandra Vučića, obilježio je međutim spor oko pitanja Kosova.

Prva posjeta jednog albanskog lidera Srbiji posle 68 godina, kada je u tadašnjoj Jugoslaviji boravio albanski predsjednik Enver Hodža, nazvana je novim poglavljem u istoriji Balkana. Albanski premijer Edi Rama sastao se danas sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, a zatim na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbije, koja je prenošena uživo, poručio da je nezavisnost Kosova realnost koja se ne može mijenjati.

Imamo u potpunosti različite stavove o Kosovu, ali postoji jedna realnost koja se ne može mijenjati. Kosovo je do sada priznalo više od 108 država. Kosovsku nezavisnost priznao je i Međunarodni sud pravde i riječ je o evropskoj regionalnoj realnosti.”

Srpski premijer je nakon Raminog govora uzvratio da nije očekivao takvu provokaciju.

“Najpre želim da kažem da nisam očekivao provokaciju od gospodina Rame i nisam očekivao da će da govori o Kosovu i Metohiji jer ne znam kakve on veze ima sa Kosovom i Metohijom. Ali moram njemu da odgovorim, jer moj posao je da nikome ne dozvolim da ponižava Srbiju u Beogradu. Kosovo i Metohija je deo Srbije, po Ustavu Republike Srbije, nikakve veze sa Albanijom nije imalo i neće imati. Žao mi je što je gospodin Rama iskoristio ovu priliku da govori o temi koja nije dogovorena i o kojoj nismo razgovorali, ali je moja obaveza da kažem da Srbiju neće niko da ponižava.”

Rama je međutim ponovio da je nezavisnost Kosova realnost koju treba prihvatiti. Takođe je pozvao Vučića da sledeće godine posjeti Albaniju. Na konstataciju premijera Vučića da on tokom posjete Albaniji neće biti gost koji provocira domaćina i da će doći sa istom porukom da je Kosovo dio Srbije, albanski zvaničnik je odgovorio:

“Aleksandre, uvjeravam vas da kada dođete u Tiranu, ponavljanje vašeg stava o Kosovu neće biti smatrano provokacijom.”

Premijer Srbije prethodno je rekao da posjeta njegovog albanskog kolege obilježava novi početak i napredak ne samo u odnosima te dve zemlje već i napredak odnosa u celom regionu.

"Ovo je važna vest ne samo za Srbiju i Albaniju da se posle 68 godina sreću čelnici dve države na ovakav način i moram da kažem da naši razgovori u četiri oka koji su bili duži od predviđenih nisu bili ni malo laki, ali sam uveren da zajedničke probleme možemo da rešavamo razgovorom",

Premijer Aleksandar Vučić na svom nalogu na Tviteru napisao je da je poseta albanskog premijera bila prilika da Srbija i Albanija okrenu novu stranu u odnosima.

"Žalim što je provokacija premijera Rame rezultovala propuštanjem te šanse, ali bismo i dalje želeli da sarađujemo za dobrobit budućnosti našeg regiona", napisao je premijer na svom nalogu na Tviteru.

Albanski premijer je trebalo da 22. oktobra dođe u zvaničnu posetu Beogradu, ali je poseta odložena nakon incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija. Rama je dana rekao da politika jedne države ne može da se vodi preko fudbala, dok je Vučić istakao da je istraga o dronu pokazala da je taj događaj planiran i nimalo slučajan,.

XS
SM
MD
LG