Linkovi

Ser Ajvan Rodžers: Pregovori o bregzitu trajaće 10 godina


Stalni predstavnik Velike Britanije pri EU, Ser Ajvan Rodžers, podnio je ostavku na tu dužnost čime je, nekoliko nedelja pred planirani početak pregovora o razdruživanju, London ali i Brisel doveo u ozbiljne probleme s obzirom da je on trebalo da ima važnu ulogu u procesu bregzita. Njegova ostavka se objašnjava odsustvom sluha britanske vlade za upozorenja koja je Rodžers slao Londonu tvrdivši da će pregovori biti teški i da će trajati najmanje deset, umesto planirane dvije godine.

Sa iznenadjenjem je dočekana vijest o ostavci stalnog predstavnika Velike Britanije pri EU, tim prije što se očekivalo da će on, koji dobro poznaje Brisel, a nije dio njegove mašinerije, biti jedna od ključnih ličnosti britanske strane pri pregovorima. Sam Ser Rodžers je zvanično objasnio da ostavku podnosi upravo sada zato da bi Londonu dao vremena da nadje adekvatnu zamjenu, dok u pismu svojim briselskim saradnicima daje do znanja da se njegova upozorenja o ozbiljnosti očekivanih pregovora nisu ozbiljno shvatala od strane nadredjenih ministara i vlade.

U Evropskoj komisiji danas kratko reaguju na ovu ostavku.

"Žalimo za gubitkom veoma profesionalnog, upućenog i ne uvijek lakog sagovornika i diplomatu koji je uvijek lojalno branio interese svoje zemlje", rekla je portparolka Evropske komisije, Nataša Berto.

U Evropskoj komisiji nisu željeli da komentarišu da li će ovom ostavkom nastati problemi s obzirom da su u kritično vrijeme izgubili pregovarača na kojeg su navikli.

Sa druge strane, ova ostavka jednog od ključnih pregovarača bi mogla da bude upozorenje britanskim vlastima da stvari baš ne stoje onako kako su ih predstavili Britancima. Rastanak od EU neće biti ni lak ni bezbolan. Na stranu izazovi za ekonomiju na koje ukazuju brojni eksperti, već sama suština očekivanog rezultata pregovora neće pod sadašnjim okolnostima biti ono što očekuju u Londonu. Ključni cilj im je osloboditi se političkog uticaja Brisela i njegovoh institucija, a zadržati povoljan pristup zajedničkom evropskom tržištu.

Medjutim, već dan nakon britanskog referenduma, Evropljani su poručili da, nakon razdruženja, žele da pregovajaju o trgovinskim vezama ali ne i o vlastitim principima, medju kojima je i onaj da slobodna trgovina podrazumijeva i slobodan protok radne snage, protiv čega su, zagovarajući NE Evropi, bili sadašnji članovi britanske vlasti. U svakom slučaju, kada London, kao što je najavio, na proljeće aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma o odlasku iz Unije, trebaće mu ozbiljno vrijeme da pregovore o odlasku, koji bi tim činom započeli, uspješno i zaključi. Sada već bivši britanski predstavnik pri EU tvrdi najmanje deset godina.

Dodatnu otežavajuću okolnost za Britance nosi i sam Lisabonski sporazum. Po tom sporazumu pregovori o razdruživanju mogu trajati najduže dvije godine, a uoliko se ne postigne sporazum, stvari se vraćaju na početak, što bi britanski, nadaju se u Londonu, uspješan odlazak iz evropskog društva, odgodilo na neodredjeno vrijeme.

XS
SM
MD
LG