Linkovi

Sekvestar na snazi, MMF smanjuje procenu rasta u SAD


Dok analitičari i ekonomisti smatraju da će sekvestar ozbiljno ugroziti američku ekonomiju, predstavnici MMF-a smanjili prethodne procene ovogodišnjeg rasta privrede SAD.

Sada kad je krajnji rok za kompromis u Kongresu prošao, proces smanjenja troškova federalnog budžeta u vrednosti od 85 milijardi dolara počinje. Ekonomisti kažu da se negativni uticaj sekvestra neće osetiti smesta, ali da je već počeo.

S obzirom da je sekvestar stupio na snagu, neke vladine agencije već su zamrzle upošljavanje. U Federalnoj asministraciji za avijaciju, FAA, do 40 hiljada radnika će, prema očekivanjima, raditi skraćeno radno vreme.

"To znači da ću verovatno kasniti sa isplatom hipoteke, neću kupiti dovoljno hrane u samoposluzi i kada se tome doda rastuća cena benzina, to će biti razorno“, kaže službenik FAA, Geri Peruse.

Isto važi za carinske i pogranične bezbednosne agente – inspektore mesa i obrazovne radnike. Porodice sa niskim primanjima i oni koji su nezaposleni već duži period će takodje izgubiti svoje beneficije.

Sveukupni efekat je negativni stimulans za ekonomiju koja je tek počela da raste, ističe budžetski stručnjak Skot Kolender.

"Ako kupci i biznisi ne budu trošili i ulagali, bez razvoja trgovine, manji vladini troškovi će naneti znatnu štetu", kaže Kolender.

Procene navode da bi budžetska smanjenja mogla da umanje ekonomski bruto nacionalni dohodak za čak pola procenta. To je dovoljan razlog da Medjunarodni monetarni fond revidira ranije procene o ekonomskom rastu u SAD.

"Puno toga zavisi od toga koliko agersivno i u potpunosti je sekvestar sproveden. To će imati uticaj i na globalni rast", kaže predstavnik MMF-a Vilijam Marej.

Analitičari navode da bi smanjenje troškova moglo da uzrokuje odlaganja pošiljki i smanji američke potrebe za uvezenom robom.

Ono što najviše razočarava je, kaže ekonomista Čarls Koningsberg, to da je kriza mogla biti izbegnuta.

"Mislim da su u ovoj situaciji svi gubitnici.“

Smanjenja troškova padaju u periodu kada ekonomija pokazuje znake napretka. Uprkos ovom udracu, predsednik Obama kaže da će se pregovori sa Kongresom nastaviti.

"Ako Kongres dodje sebi, za nedelju dana, mesec dana ili tri meseca – ima puno prostora da daleko brže dovedemo do rasta naše ekonomije", kaže američki predsednik, Barak Obama.
XS
SM
MD
LG