Linkovi

Sporovi zaustavili izgradnju muzeja


Radovi na muzeju pored Nacionalnog memorijala 11. septembra u Njujorku obustavljeni su zbog finansijskih sporova

11 godina nakon terorističkih napada 11. septembra u kojima su sravnjene sa zemljom kule Svetskog trgovinskog centra, radovi na muzeju na toj lokaciji, koja treba da bude otvorena na ove godine - 11. godišnjicu zastali su zbog finansijskih i drugih sporova. Istovremeno, porodice nekih od žrtava se protive planu muzeja da se neidentifikovani posmrtni ostaci njihovih bližnjih čuvaju u podzemnoj grobnici.

Nacionalni memorijal 11. septembra u Njujorku otvoren je od prošle godine i privukao je preko 4 miliona posetilaca. Medjutim, radovi su obustavljeni pre mesec dana na muzeju koji se nalazi pored njega - zbog finansijskih sporova. izmedju gradske službe za javni prevoz, koja je bila vlasnik kula Svetskog trgovinskog centra i fondacije koja gradi muzej. Suprug Monike Ajken, Majkl, stradao je u tim napadima.

To je uvreda za svet. Bila sam tamo nekoliko puta i posetioci bi mi rekli: Gde je muzej? Zašto nije otvoren? Kako to da objasnite: Pa znate svadjamo se oko novca?”

Eksponati u ovom muzeju će ispričati priču o napadima i ljudima koji su stradali. Planirane su takodje instalacije o Al Kaidi i zaverenicima koji su planirali napade 11. septembra – mada neki članovi porodica poput Džima Ričisa, koji je izgubio sina Džimija, misle da bi trebalo ograničiti te sporedne eksponate.

„Ako želite da vidite njihove slike idite na kiosk i pogledajte ih, ali mislim da je staviti njihove fotografije u muzej nešto kao praviti Hol slavnih za teroriste.“

Medjutim, ono što je izazvalo najžešću kontroverzu je kolekcija koja neće biti prikazana posetiocima: grobnica za 9.000 neidentifikovanih fragmenata ljudskih kostiju i tkiva. Ona će biti sedam spratova pod zemljom i van domašaja svih osim članova porodica i medicinskih veštaka. Džim Ričis i članovi 16 drugih prodica uložili su tužbu: oni žele da ti posmrtni ostaci budu u grobnicama iznad zemlje.

Mislim da u čitavoj zemlji ne postoji muzej koji izlaže ljudske posmrtne ostatke i za tako nešto morate dobiti dozvolu članova porodice.“

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, predsednik fondacije ovog muzeja, kaže da je ta muzejska grobnica neophodna zbog eventualne buduće identifikacije DNK.

„Jedan od centralnih delova ovog muzeja, u smislu vidljivosti i poštovanja je gde ćete staviti neidentifikovane posmrtne ostatke i to nije na nekom malom mestu već u objektu koji takodje ima, kako medicinski veštak misli, ono što je neophodno u budućnosti kako tehnologija bude napredovala.“

Još jedno sporno pitanje: ateističke grupe su podnele tužbu kako bi sprečile izlaganje čeličnog krsta koji je postao simbol radnika koji su radili na Nultoj tački. Fondacija medjutim tvrdi da je krst izložen kao eksponat, a ne verski objekat.
XS
SM
MD
LG