Linkovi

Senzori otkrivaju emocije kućnih ljubimaca


Mnogi vlasnici pasa i mačaka misle da znaju kako se njihovio ljubimci osećaju. Možda su u pravu, ali bi ubuduće ogrlica ili kaputić, opremljeni senzorim mogli da im daju još podrobnije informacije o tome kako se osećaju njihovi kućni prijatelji. Senzori između ostalog registruju telesnu temperaturu i otkucaje srca životinja.

Ako pitate vašeg psa ili mačku kako se osećaju, ne možete očekivati odgovor, ali bi vrlo brzo odgovor mogli da dobijete ako vašem ljubimcu stavite ogrlicu ili kaputić sa senzorom. Informaciju o tome da li je vaš ljubimac uzbuđen, opušten, razigran ili nervozan moći ćete da pročitate zahvaljujući aplikaciji na vašem pametnom telefonu.

U Tokiju, Akira Hanava, direktor japanske kompanije koja je izumila senzor kaže da se nada da će pomoću njihovog proizvoda vlasnici životinja moći bolje da razumeju i emocionalno I zdravstveno stanje svojih ljubimaca.

"Veoma je važno da znate kako se oseća vaš pas. Izumili smo ovu jaknu da bi pomogli onima koji treniraju pse, poput vodiča za slepe, pasa koji su trenirani da budu podrška ljudima sa određenim emotivnim problemima ili pasa tragača, da bi njihovi treneri znali kako životinja reaguje i kako se oseća.”

Međutim jakna i ogrlica mogu biti od koristi i običnim vlasnicima kućnih ljubimaca.

"Praćenjem otkucaja srca psa možemo zaključiti da li je vaš ljubimac zdrav ili ne. Naš uređaj registruje otkucaje srca životinje što pomaže vlasnicima posebno starijih pasa i mačaka u održavanju njihovog zdravlja.”

Tehnologija bi mogla da koristi njegovoj praksi, kaže veterinar Atsuši Ogava.

“Razvojem takve vrste tehnologije ljudima bi bilo lakše da komuniciraju sa životinjama.”

Očekuje se da će se jakne i senzori za kućne ljubimce pojaviti u prodaji u maju ove godine.

XS
SM
MD
LG